Egész nap az okostelefonon lóg a gyerekem!

Egész nap az okostelefonon lóg a gyerekem!

Tünde | 2018.04.13 | Olvasási idő: 3 perc

Kamasz lányom ahogy hazaér a suliból, ledobja a táskáját (esetleg eszik valamit), bevonul a szobájába, és szinte nem is látom aznap. Oké, ez egy tipikus kamasz viselkedés. De azzal mit kezdjek, hogy le sem teszi a kezéből a telefont?

Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatót kérdeztem a 21. századi kamaszokról, akiknek a kezében örökké ott az okostelefon.

A lányom folyton a telefonon lóg. Miért baj ez?

Matusek M. Zsuzsanna: A mai fiataloknak az okostelefon egy, illetve "A" kapcsolattartási forma. Ehhez ragaszkodik. Ez egyfajta énigazolás is, hogy rám szükség van, én kellek, látod, itt a telefonom, ami azt bizonyítja, hogy rám mekkora szükség van, hiszen hívnak és keresnek és én is utol érek mindenkit. Ezen kívül van valami varázsa is a telefonozásnak. Iskolákban tapasztaltam olyat, hogy egymás mellett álltak a gyerekek a folyosón, és a telefonjukat nyomkodták. „Kinek írsz?” – kérdeztem. A mellettem állónak. Ami a nagy probléma, hogy az okostelefon nem pótolja a személyes kapcsolatokat, ami mind közül a legteljesebb kommunikációs forma. A telefonozás közben nem látni a másik fél mimikáját, testbeszédét. Esetleg áldozattá is válhat, hiszen akár ki lehet hangosítva a másik félnél, így többen hallhatják, vagy felvétel is készülhet, amit lehet ártó szándékkal használni. A telefonnal még nagy probléma lehet az is, hogy felvételt készíthetnek nem megfelelő módon, ami bűncselekmény is lehet.

Mit tudok tenni? Vegyem el a telefonját?

Matusek M. Zsuzsanna: Ha kezdetektől nem megfelelően lett a telefonhasználat szabályozva, a későbbi szankcionálás: nem valószínű, hogy eredményes. Ha elveszem a kamasz telefonját, az nem segít. Hiszen nem fogja érteni, hogy amit eddig használhatott, azt most miért nem. Ettől még jobban befeszül a gyerek. Ha nem a telefon, akkor majd más. A gyerek tud büntetni. És pont azzal fog, amiről tudja, hogy nekünk fáj. Nem ez a jó megoldás tehát.

Akkor merre van a kiút?

Matusek M. Zsuzsanna: Jó megoldás lehet, ha üzletet kötünk a gyerekkel. Pláne, ha például romlott a tanulmányi eredménye. Ilyenkor lehet neki mondani, hogy látom, hogy nem akarsz a telefonodról lemondani. Oké, akkor cserébe azt kérem, hogy tanulj minden nap. Először tehát adok: megengedem a telefonhasználatot. De aztán kérek. Például napi fél órát előttem tanuljon. Vagy bármi lehet az alku tárgya.

És ha nem tartja be a megállapodást?

Matusek M. Zsuzsanna: Ha ez nem valósul meg, akkor jöhetnek a szankciók, hiszen már megköttetett az üzlet. Alkalmasint le is lehet írni a megállapodást. A szó elszáll, az írás megmarad. Aláírja a szülő és a gyerek is. "Ebben egyeztünk meg, te ígérted meg, írd alá, én is aláírom." Üzlet. Tiszta. Rendezett. Nem fogjuk egymást becsapni. Ki lehet térni arra is, hogy akkor mi lesz, ha nem tartja be. Ezeket mind pontokba lehet szedni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai