Digitális világ: neked kell eldöntened, mit engedsz meg a gyereknek

Digitális világ: neked kell eldöntened, mit engedsz meg a gyereknek

Tünde | 2017.06.02 | Olvasási idő: 6 perc

Az egyik oldalról azt hallod, hogy a digitális eszközök veszélyesek a gyerekekre, a másik oldalról pedig azt sulykolják, hogy ha tájékozatlan a gyerek az online világban, akkor hátrányban lesz azokkal szemben, akik kenik-vágják a digitális dolgokat. Ahogy gyereked születik, tisztában kell lenned vele, hogy TE hogyan szeretnéd nevelni. Figyelembe veheted a szakértők ajánlásait, az ismerősök, rokonok véleményét, a gyerek digitális fejlődését, de végül neked kell kialakítani a digitális szabályokat – saját értékrended szerint.

Általánosságban megfogalmaztunk már többször olyan szabályokat, amelyeket érdemes betartani  a különböző életkorú gyerekek digitális eszközhasználatával kapcsolatban. Viszont mivel minden gyerek már és minden szülő hozzáállása más, ezeket a szabályokat érdemes még jobban személyre szabni.

Az alábbiakban felteszünk néhány segítő kérdést, amely közelebb hoz az egyéni megoldásodhoz. Válaszolj magadban ezekre a kérdésekre, írd fel a választ, és alkoss saját szabályrendszert vérmérsékleted, a gyermek jelleme és tulajdonságai alapján, „családra szabva”. Ha lehet, vond be a másik szülőt is, mert fontos, hogy egyetértés legyen a kérdésekben – és majd a szabályok betartásában is persze.

  1. Mikor kaphat a gyerek először digitális eszközt a kezébe? Kétévesen már használhat, vagy egyáltalán ne kapjon, amíg 14 éves nem lesz, mint Bill Gates gyermekei? Vagy lemarad a társaitól, ha túl későn találkozik a digitális világgal?
  2. Mikor kaphat saját kütyüt? Kilencévesen legyen már saját iPhone-ja, vagy csak felső tagozaton érdemes venni?
  3. Korlátozod-e a gyerek kütyühasználatát? Nem viszi túlzásba a kockulást, és nem tölt túl sok időt monitor előtt? Figyeld a függőség jeleit!
  4. Ha korlátozni szeretnéd, állapítsd meg, szerinted mennyi legyen a napi limit (az életkorok figyelembevételével, ha több gyermek van a családban). Napi fél óra? Egy óra? Esetleg kettő vagy több?
  5. Szeretnél-e beleszólni, mit csinál a gyerek a telefonján vagy az interneten? Szabadjára engeded és azt néz, azzal játszik, amivel akar? Vagy szabályozod, ellenőrzöd, mit csinál az interneten?
  6. Hogyan tudod és hogyan szeretnéd ellenőrizni a felhasználást? Szűrőprogramokat használnál vagy elég, ha beszélgettek a veszélyekről és a megoldásokról?
  7. Vannak-e olyan szituációk, amikor nem engeded a gyereknek a mobilhasználatot? Ha igen, mikor? Pl. lefekvés előtt, az étkezőasztalnál, stb.

Ha kialakítottad az álláspontodat, írd össze a családra szabott szabályaidat, és beszéld meg a gyereke(id)del is. Ha lehet, még azelőtt, mielőtt először kap digitális eszközt a kezébe. Utólag sokkal nehezebb rávenni egy gyereket arra, hogy új szabályrendszert kelljen betartania. Persze sosincs késő szabályozni, és bármikor lehet módosítani a szabályokon. Legyél rugalmas, de főleg tudd, hogy mit szeretnél, szerinted mi a legjobb a gyerekednek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai