Digitális biztonság: a szülőket is el kell érni

Digitális biztonság: a szülőket is el kell érni

Tünde | 2017.03.09 | Olvasási idő: 6 perc

Tanítóképző Főiskolát végezve számtalan bemutató órán vettem részt életemben, ám azon az órán, melyet Matusek Zsuzsa internetbiztonsági oktató tartott, még az én állam is leesett. Az előadó olyan hihetetlen energiával adta át az órán részt vevő nyolcadikosoknak a biztonságos internetezéssel kapcsolatos tudnivalókat, hogy legszívesebben kötelezővé tenném minden iskolában ennek oktatását.

Pénteken ért véget a Vodafone Digitális Iskola Program internetbiztonsági oktatás sorozata, melynek utolsó állomásán, a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Általános Iskolában mi is részt vettünk a szakember óráján. Kíváncsi voltam, milyen témákat érint az oktató a nyolcadikos gyerekeknek tartott előadáson, és hogyan hívja fel úgy a figyelmüket a lehetséges veszélyekre, hogy a kamaszkorban megszokott flegmaság mögé is elérjenek a szavai.

Elsőre kicsit megdöbbentő volt, amilyen vehemenciával és nyíltsággal kezelte Zsuzsa a (sajnos sok helyen tabunak számító) témákat. Aztán néhány perc múlva rájöttem: sikerének titka pont ez. Hogy nem maszatol, nem körülír, hanem kimondja, amit ki kell, legyen szó akár pedofíliáról vagy a szexuális tartalmú üzenetekről. Ami különösen tetszett, hogy az oktató úgy figyelmeztet az internetezés veszélyeire, hogy az első sokkon és ijedségen túl azonnal megnyugvást és megoldást is talál a hallgató: az oktató konkrét, világos szabályokat ismertet, melyek betartása kivitelezhető, és a legtöbb esetben kiküszöbölhetők ezekkel a digitális világ veszélyei.

Tetszett tehát, hogy nem ijesztget, hanem tárgyilagosan mutatja be a veszélyeket, illetve az is, hogy nemcsak a biztonsági szabályokat tanítja meg, hanem a gyerekek lelkére is hatva próbálja pszichológiai oldalról is megtámogatni a védelmüket. (Még egy plusz pont, hogy a kamaszok nyelvezetén beszél, nem riad vissza a szlengek használatától sem.) Biztos vagyok benne, hogy a levetített, a korosztály számára is érdekes és izgalmas oktatófilmek és anyagok, valamint az őszinte beszélgetés eléri a célját – talán nekünk, szülőknek kellene még egy kicsit jobban elmélyülni a témában és nyíltabban beszélgetnünk ezekről a gyerekeinkkel.

„Sajnos a felnőttek, illetve szülők sem mindig tudják, mire is kell figyelni, ez az oka annak, hogy a szülőket is el kell érnünk

- mondta Matusek Zsuzsa gyermekjogi képviselő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának oktatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a program keretében óvodás kortól kezdve középiskolás korig tartanak előadásokat (a korosztályok életkori sajátosságainak figyelembevételével), de „szülői értekezleteket” is szerveznek, ahol a szülőkkel beszélgetnek a digitális világ biztonságossá tételéről.

Az iskola igazgatója, Ozsváth János szerint is nagyon fontos lenne, hogy oktatóként a szülőket is elérjék, és hogy velük partnerként együttműködve több oldalról támogassák a gyermekeket, hogy a digitális világban is biztonságosan tudjanak létezni – akkor is, amikor a szülők épp nincsenek mellettük.

„Segítenünk kell a diákokat a digitális képességek megszerzésében, valamint a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében egyaránt. E célok elérését szolgálja a Vodafone Digitális Iskola Program

- mondta el Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. A program keretében idén 1300 tabletet osztottak ki a részt vevő iskoláknak, és 6500 általános iskolás vett részt az internetbiztonsági oktatáson.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai