Digitális szigor: mi történik, ha elveszed a mobilt a gyerektől?

Digitális szigor: mi történik, ha elveszed a mobilt a gyerektől?

Vendég | 2016.05.16 | Olvasási idő: 4 perc

Megfordult már a fejedben, hogy büntetésből elvedd a gyereked okostelefonját, ha rossz jegyet hozott az iskolából? Ne érezd rosszul magad emiatt – több szülő is mesélt nekünk arról, hogy elgondolkodott már ezen a megoldáson. Egy pszichológust is megkérdeztünk, mennyire jó ötlet ilyesmivel próbálkozni.

mobilfegyelmezos_3_20160517
„Ha a szüleim tiltottak valamit, én is megpróbáltam kijátszani őket” Rita kétgyerekes anyuka, aki szerint sok szempontból nem jó ötlet a mobil elkobzásával fegyelmezni.
Nem hiszem, hogy ez a megfelelő megoldás, pláne hosszú távon. A férjemmel sokat beszélgettünk, amikor először felmerült bennem ez a lehetőség. Villámgyorsan rájöttünk, hogy a 12 éves fiunk életében mennyire fontos szerepet játszik a telefon. Azon állítja be a reggeli ébresztőt, azon hív fel, hogy menjek érte, mikor végez a fociedzésen. Olyan is volt, amikor nekem volt fontos, hogy valami miatt nagyon gyorsan elérjem. Nyugodtabb vagyok, mert tudom, hogy bármikor, ha ilyen van, ott van nála a mobil – ezért mi nem tervezzük, hogy elvesszük tőle. Ráadásul a saját gyerekkoromból is nagyon jól emlékszem arra, hogy a tiltott gyümölcs sokkal édesebb, és ha az én szüleim megtiltottak valamit, mindig megpróbáltam kijátszani őket. Ebben a mai gyerekek is pont ugyanolyanok. Mi arra jutottunk, hogy nem fogjuk elvenni a telefont, viszont ha a gyerek rossz jegyeket hoz, nem töltjük újra az egyenlegét, és akkor nem fogja tudni úgy használni a mobilt, ahogyan szeretné.
„Úgy döntöttünk, megpróbálunk jobb példát mutatni”
Mi azzal próbálkoztunk, hogy azt mondtuk a lányunknak: az okos készüléke helyett egy „butatelefont” fog kapni, amivel nem menőzhet a suliban, és addig azt kell használnia, míg nem javít az átlagán”  – mesélte Timi, akinek három gyereke van. „A tervet végül nem sikerült kivitelezni, mert a gyerekünk annyira kétségbeesett, amikor meglátta a kőkorszaki mobilt, hogy mindent megígért, még pár krokodilkönnyet is hullatott. Azt mondta, hogy az osztálytársai kinevetnék, és a „lúzer klubba” kerülne – szerintem ilyet egy szülő se kíván a gyerekének. Elég kicsi volt még, mikor megkapta az első mobilját. Tényleg szinte a kezéhez van nőve, olyan is volt már, hogy a suliban elvették tőle, mert óra közben a pad alatt csetelt rajta. A tanára azt mesélte, úgy beszélték meg, hogy a tanítási nap végén visszakapja, a lányom viszont utána minden szünetben a nyakára járt. Folyamatosan arról kérdezgette, hogy nem esett-e le valahonnan a telefon, nem lett-e valami baja, nem veszett-e el, és egészen addig képtelen volt megnyugodni, míg vissza nem kapta. Tény, hogy a gyerek minket is gyakran lát mobilozni, úgyhogy van a sztoriban felelősségünk. Úgy döntöttünk, ahelyett, hogy elvennénk tőle a telefonját, inkább próbálunk előtte kevesebbet lógni a miénken, és többet beszélgetni arról, hogy mikor, hol, hogyan és mire szabad a kütyüket használni.
Tiltás helyett alternatíva Más szülők tapasztalatai mellett biztosan kíváncsi arra is kíváncsi vagy, hogyan látja egy szakember a kütyüelkobzás gyerekekre gyakorolt hatásait. „Ha egy szülő fegyelmező céllal veszi el a gyerekétől az okostelefont, vagy egy másik digitális eszközt, leggyakrabban düh és heves ellenállás a válaszreakció” – mondja Borbély-Ipkovich Emőke pszichológus. „Ennek az az oka, hogy számukra az okostelefon nem csupán technikai eszköz, sokkal inkább a köldökzsinór a társasági életükhöz. Ezért is fontos, hogy egy ilyen lépést alaposan átgondoljunk. A teljes eltiltás helyett például alternatíva lehet a netezésre szánható idő vagy a Facebook használat korlátozása.” A szakértő szerint a legjobb megoldás, ha leülsz a fiaddal/lányoddal, és átbeszéled vele, mi az, ami miatt úgy érzed, hogy szigorúnak kell lenned vele. Beszélj vele arról, miért fontos, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért – így valószínűleg jobban fogadja majd, ha kevesebb időt tölthet a kedvenc kütyüjével.
Ha egy szülő az okostelefon-használattal kapcsolatban is nyíltan és őszintén kommunikál a gyerekével, az mindenképpen előny, hiszen ők az ezzel kapcsolatos szokásaikat az apáról és az anyáról mintázzák- tette hozzá a pszichológus.
Mivel a gyerek rólad vesz példát, az lenne jó, ha téged minél kevesebbet látna mobilozni, de tisztában vagyunk vele, hogy ez egy dolgozó embernek, aki ne adj isten néha még a barátaival is szívesen beszélgetne, ha már találkozni alig van ideje velük, nem túl életszerű. A gyereknek el lehet mondani azt is, hogy amikor a te kezedben telefon van, akkor az a legritkábban történik szórakozás vagy kikapcsolódás miatt. A legjobb, ha felállítasz egy sor egyszerű szabályt a mobilozással kapcsolatban – ezt a témát alaposan körüljárjuk majd egy későbbi cikkünkben. A kütyük használata a mindennapjaink részévé vált, az okostelefonra már senki sem mondja azt, hogy „gyerek kezébe nem való” – szóval jó ötlet lehet más lehetőségeket is átgondolni a kütyüelkobzós fegyelmezés helyett.  

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai