Caramel: „Nem szabad elzárni a gyerektől a digitális eszközöket!”

Caramel: „Nem szabad elzárni a gyerektől a digitális eszközöket!”

Tünde | 2018.01.08 | Olvasási idő: 6 perc

Az Aki ver, az nem haver kampány egyik nagykövetével, Molnár Ferenc Caramellel előző interjúnkban az online és offline bántalmazás elleni kampányról beszélgettünk. Most arról faggattuk, ő hogyan neveli gyermekét, miket tanít neki az online világgal kapcsolatban.

Kislányod, Szofi nemrég múlt hároméves. Ő az Alfa-generáció tagja, azaz úgy nő fel, hogy természetesek számára a digitális eszközök és az online világ. A te lányod használ már digitális eszközöket?

Caramel: Sokan mondják, hogy nem szabad még ilyen kis korban digitális eszközöket adni a gyerekeknek. Én meg azt mondom, ez nem a jövő. Ez a jelen. Nem szabad elzárni a gyerekektől ezeket az eszközöket, mert ezekkel fognak élni, akármit is csinálunk. A kislányom még nem full online kezeli ezeket az eszközöket, és közösségi oldala sincs természetesen. De az okoseszközök, az internet és a kibertér őt is körülveszi. Ez egy természetes dolog.

Másokat is arra biztatsz, hogy ne zárják el a digitális eszközöket a gyerekektől?

Caramel: Mindenkinek a saját döntése, hogy a gyereke kezébe ad-e ilyen eszközöket. Vannak olyan szülők, akik azt mondják, hogy a gyerek játsszon csak fakockákkal, és olvasson meséskönyvet. Ezt a kérdést mindenki úgy kezeli, ahogy jónak látja, de azt tudni kell, hogy előbb-utóbb minden gyerek használni fogja ezeket az eszközöket, mert mint az előbb mondtam, ebben a világban élünk. Az okoseszközök használata a mi munkánkkal is összeforrt. A most felnövő generációk életének teljes mértékben a részévé vált a digitális világ, gondoljunk bele, mi lesz húsz év múlva. Szóval elkerülhetetlen, használni kell.

A Cartoon Network, az Új Nemzedék és a Kék Vonal összefogásában létrejött „Aki ver, az nem haver” kampány egyik nagykövete vagy. A kampány célja a bántalmazás visszaszorítása. Te hogyan fogod megóvni az online veszélyektől a kislányodat? Van már terved rá?

Caramel: Beszélgetni fogok vele. Szülőként azt gondolom, nagy felelősségünk van benne, hogy tudjunk a gyerekünk viselt dolgairól, ismerjük a barátaikat, azt a közösséget, amiben mozognak. Konkrét tervem nincs egyelőre, de megpróbálok figyelni, figyelmesnek lenni. Azt gondolom, hogy a legfontosabb a családon belül olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani a gyerekünkkel, hogy meg merje velünk osztani a negatív élményeit, ha történik vele valami. Mint ahogy a hároméves kislányom elmondja, hogy például valaki meghúzta a haját az oviban. Ha most bizalommal fordul felénk és elmondja, bízom benne, hogy a jövőben is megteszi. Azaz hogyha az online térben lesz egy ilyen élménye, azt is meg fogja osztani velünk.

Caramel: „Nem szabad elzárni a gyerektől a digitális eszközöket!”

Hogyan lehet ilyen bizalmi kapcsolatot kialakítani szerinted?

Caramel: Ez úgy nem megy, hogy az ember dolgozik 8-10-16 órát, majd elmegy a gyerekért az iskolába, hazaviszi, vacsorát ad neki és lefekteti. A gyerek így nem fog megnyílni. Az a dolgunk szülőként, pedagógusként, felnőttként, hogy figyeljük a gyereket és foglalkozzunk vele. Töltsünk vele minőségi időt.

Mit tehet az a gyerek, akinek nincs bizalmi kapcsolata a szüleivel, tanáraival?

Caramel: Ha nem meri elmondani a gyerek, ha valaki bántalmazta, akkor jó, ha tudja, hogy van a Kék vonal, ahol mindenféle nyomasztó körülmény nélkül el tudja mondani kívülálló szakértőnek a problémáját. A vonal túlsó felén olyan szakemberek vannak, akiknek az a munkájuk, hogy segítsenek ilyen helyzetbe jutott gyerekeknek – bántalmazottaknak és bántalmazóknak egyaránt.

A Cartoon Network kutatásából kiderült, hogy a gyerekek 43 százaléka volt bullying elszenvedője. 61 százalék ismer olyat, aki elszenvedője volt, 25 százalék pedig bevallottan maga is volt bántalmazó. Ők is segítségre szorulnak?

Caramel: Azt gondolom, hogy azok mellett, akiket bántanak, kiközösítenek az online térben vagy a fizikai térben, a bántalmazóknak és kiközösítőknek is szükségük van segítségre. Szerintem ők is áldozatok.

Mit tudunk még tenni a gyerekek védelme érdekében?

Caramel: A gyerekek tükörképek számunkra. Amikor azt látjuk, hogy a gyerekek kiközösítenek, megkülönböztetnek, bántalmaznak (online és offline is), akkor jó, ha tudjuk, hogy ezeket tőlünk tanulták. Az első lépés, hogy ezt beismerjük. Hallgassuk meg őket, tanuljunk tőlük. Előfordulhat, hogy sokkal bölcsebb gondolataik lesznek. De a lényeg, hogy ne legyenek magukra hagyva. Érezzék, hogy élő kapcsolat van közöttünk, hogy mi is képben vagyunk a modern technológiával, és az online világgal kapcsolatban is.

Köszönjük a beszélgetést!

Az interjú első része itt olvasható.>>>

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai