Caramel: „A bántalmazás az online térben is jelen van”

Caramel: „A bántalmazás az online térben is jelen van”

Tünde | 2017.12.15 | Olvasási idő: 6 perc

Caramel az „Aki ver, az nem haver” kampány nagyköveteként a gyermekek közötti bántalmazásról, az okokról, a lehetséges megoldásokról és a példamutatásról beszélt a Digitális Családnak.

A Cartoon Network 1200 szülő-gyerek páros részvételével készült kutatása szerint minden második gyermeket bántalmaztak társai fizikailag vagy lelkileg. A csatorna az Új Nemzedék Központtal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva több hónapos, országos kampányt indított, hogy ez az arány csökkenjen. Az „Aki ver, az nem haver” kampány célja, hogy felvilágosítson, zéró toleranciát hirdessen, és segítséget nyújtson az érintetteknek. A program egyik nagykövetével, Molnár Ferenc Caramellel beszélgettünk az offline és az online bántalmazásról.

A Cartoon Network kutatásából az derül ki, hogy a gyerekek többsége csak a fizikai agressziót tartja bántalmazásnak (48 százalék mondta bántalmazásnak a verekedést, ütést, pofont, de csak 28 százalék a csúfolódást, cikizést, 7 százalék a sértegetést, 7 százalék a kiközösítést).

Mit gondolsz erről?

Caramel: Azt gondolom, hogy a bántalmazás egyre nagyobb méreteket ölt. A fizikai térben történő bántalmazás mellett egyre inkább előtérbe kerül a cybertérben való bántalmazás kérdése is.

Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Caramel: Ez a probléma a technológiából fakad, hiszen az új technológia, az okostelefonok, a multimédiás eszközök miatt a mi kommunikációnk is kezd áttolódni az internetre. Azaz az erőszak formái itt is megjelennek, sőt, nagyobb részben itt történnek. Van egy alternatív életünk, amit a közösségi oldalakon élünk – felnőttek és gyerekek is –, és mivel életünk nagy részét már ott töltjük, ezáltal az ilyen konfliktusokat is ott éljük meg.

Szerinted kell aggódnunk emiatt?

Caramel: Ez a jelenség félelmetes dolognak tűnik, de ne féljünk tőle. Ez természetes evolúció. Az internet, a közösségi média ma már az életünk része. Ami gondot okozhat, az az, hogy egyelőre kevés a jogszabály a netes kommunikációval, a közösségi médiában való megjelenéssel kapcsolatban. Ezt kezdjük el napjainkban felismerni és tenni ellene.

Caramel: A bántalmazás az online térben is jelen van

Hogy látod, hogyan lehet megvédeni a gyerekeket az online bántalmazástól és zaklatástól?

Caramel: Először is tudnunk kell, hogy mi az, hogy cyberzaklatás. Azt már felismerjük, mi az a fizikai bántalmazás, kirekesztettség, hátrányos megkülönböztetés – és a gyerekek is tisztában vannak ezzel. Most már azt is fel kell ismerni, hogy mi az a netes zaklatás, kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés. Fontos, közvetítendő információ, hogy ebben a helyzetben a gyerekek nincsenek egyedül hagyva.

A kutatási eredmények szerint a bántalmazás ijesztően magas hányadban, kilencven százalékban az iskola falai közt történik. Szerinted kinek a feladata a védelem? A családé? A tanároké?

Caramel: Azt gondolom, hogy ebbe mindenkit bele kell vonni, aki erre nyitott. Az első közösség a család. A második az iskolai közösség. Ez a közösség tágul: kerület, város, ország. Az „Aki ver, az nem haver” kampány például már túlmutat a családon, hiszen nagyobb szervezetek, sőt állami szinten is bekapcsolódtak a bántalmazás elleni küzdelembe.

Mit gondolsz a példamutatásról? Mennyire fontos?

Caramel: Az erkölcsi és viselkedési normák, amiket a gyermek megtanul, később hatással lesznek a felnőtt életére is. Ez formálja a társadalmunkat, hiszen ezekből a gyerekekből lesznek a felnőttek.

Amilyenek mi, felnőttek vagyunk, olyanok lesznek a gyermekeink is. Először tehát nekünk kellene megváltoznunk. Ha a felnőttek változnak, a gyerekek is olyan mintát tudnak átvenni, amit majd ők is tovább tudnak adni. Az sem mindegy, hogy ezeket a problémákat, amik gyerek és gyerek között zajlanak le, azokat a felnőttek, a felnőtt társadalom hogyan tudja kezelni.

Te hogy látod a jövőt?

Caramel: A mostani gyerekek a jövő generációja. A jövő vezetői, munkaerője, értelmisége, kétkezi munkásai – rajtuk múlik minden, és nagyon oda kel rájuk figyelni. Úgy látom, sok mindenben a gyerekek jobban képben vannak, mint mi, hiszen ez a generáció a digitális világban szocializálódik. Úgy érzem, hogy a sokévnyi tapasztalatukkal felnőttként ők fogják majd megmutatni nekünk a helyes utat.

Köszönjük a beszélgetést!

Az interjú második részében Caramel arról beszél, hogyan tervezi megvédeni hároméves kislányát a netes bántalmazástól, illetve mit gondol a digitális gyereknevelésről.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai