Biztonságos okostelefonozás: ezekről mindenképpen beszélj a gyerekeddel

Biztonságos okostelefonozás: ezekről mindenképpen beszélj a gyerekeddel

Myreille | 2019.02.05 | Olvasási idő: 3 perc

A gyerekek életében óriási lépés, amikor már nem csak otthon (vagy a nagyinál) használhatnak tabletet és okostelefont, hanem saját okoseszközük lesz, amelyet maguknál tarthatnak, és szinte bármikor elérhetővé teszi számukra a digitális tartalmakat. Szinte kontroll nélkül férhetnek hozzá az internethez, regisztrálhatnak közösségi oldalakon és oszthatnak meg képeket, gondolatokat. Miről érdemes beszélgetni a gyerekkel, amikor megkapja az első saját okostelefonját? Mit jelent a biztonságos internetezés?

Szülőként nem rettegni kell az internettől és a mai, digitális világtól – mondja Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktató –és „gyűlölni” sem érdemes a technológiai fejlődést, hanem fel kell készülni az új helyzetekre és a gyerekeket is fel kell készíteni arra a világra, ami körülveszi őket. Némileg olyan ez, mint a közlekedés. Tudjuk, hogy vannak autóbalesetek, ám ebből nem azt a következtetést vonjuk le, hogy mi soha többet nem ülünk autóba és a gyerekeinknek is tiltjuk ettől, hanem éppen a veszélyek miatt nagy figyelemmel vezetünk, kellőképpen óvatosak vagyunk és ügyelünk a biztonságra. A gyerekeknek gyerekülést teszünk be.

Biztonságos okostelefonozás: ezekről mindenképpen beszélj a gyerekeddel
Melyek azok a témák, amelyekről mindenképpen beszélni kell?

A gyerek számára a legerősebb biztonsági háló a család és a bizalmi viszony a szüleivel, ami azt jelenti számára, hogy bármi történik is vele, akár az online, akár az az offline világban, tud kihez fordulni, soha nem marad magára – folytatja a szakértő. – Amikor a gyerekek saját okostelefont kapnak, általában már rendelkeznek digitális tapasztalatokkal, jó esetben már van egy családi házirend, amit mindenki ismer és betart. Digitális térben a szocializációjuk már elkezdődött, a családi szokásokat és viselkedési mintákat már ismerik. Ugyanakkor a saját eszközzel szélesebbre tárul a gyerekek előtt a digitális világ, új helyzetekre is fel kell őket készíteni.

Szabályok, amelyeket nem elég egyszer elmondani

-    Hogyan kommunikálhat csoportokban? Milyen stílusban kommentelhet? Mit jelent egymás tiszteletben tartása?

-    Mit lehet és mi számít bűncselekménynek? Készíthet-e titokban felvételt az órán a tanáráról vagy a diáktársairól? Milyen felvételeket lehet megosztani?

-    Mit jelent a zaklatás? Hogyan ne váljon se áldozattá, se zaklatóvá?

-    Melyek az internetes kapcsolattartás és ismerkedés szabályai? Miért kell bizalmatlannak lenni az ismeretlenekkel szemben?

-    Mit jelent a szerzői jog és az adatvédelem? Milyen adatot adok meg és szerzek meg?

-    Mit jelent a videojáték- vagy online függőség és a túlzott használat?

Gyerek telefonján ne legyen internet?

Amíg az idősebb generációk a telefonban általában a kapcsolattartás eszközét látják, a fiatalabbak egy sokszínű eszközt. Bár legtöbbször azért kapnak saját készüléket, hogy bármikor el tudják érni a szüleiket és a szüleik is őket, éppen telefonálásra használják legkevésbé. Az „eszközön” számukra sokkal fontosabb a játék, a videók és a közösségi média jelenlét

A szülők sokszor azzal a megoldással próbálják az internet veszélyeitől megóvni a gyerekeiket, hogy régi, nyomógombos telefont adnak a gyerek kezébe, ám ezeket a gyerekek gyakran „otthon felejtik”, és éppen az elérhetőség, a kapcsolattartás látja kárát, vagy az előfizetéshez tartozó adatkeretet tiltják, korlátozzák. A gyerekek viszont eszesek, leleményesek, főleg ha olyan dologról van szó, ami a kortársaiknak elérhető és ők is meg akarnak szerezni. Az „Ingyen wifi” pedig a városban szinte mindenhol elérhető. A túlzott tiltás végeredménye pedig az, hogy ismeretek nélkül, a szülő tudta nélkül „közlekedik” a gyerek a digitális világban – figyelmeztet az internetbiztonsági oktató. – Az élettapasztalat hiánya és a digitális elbizakodottság veszélyes helyzetekbe sodorhatja a gyerekeket. Ráadásul a titkolózás és a szülők kijátszása miatt sérül a bizalmi viszony is, így a gyerek könnyen egyedül találhatja magát olyan helyzetekben, amit nem tud megoldani.

A serdülő kor sajátossága, hogy a kortársak véleménye és viselkedése erősebben hathat a kamaszokra, mint a szülői intelmek – mondja Matusek M. Zsuzsanna. – Ezt szülőként kikerülni nem tudjuk. Ám ha fennáll a bizalmi viszony a szülő és a gyerek között, akkor a gyerek védtelenségét csökkenteni tudjuk. Illetve ha a gyerek nem a telefonjába kapaszkodik, hanem az apukájába vagy az anyukájába, a problémák mélységét csökkenthetjük.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai