Biztonságban van a gyereked a Facebookon?

Biztonságban van a gyereked a Facebookon?

Bogi | 2016.09.13 | Olvasási idő: 6 perc

A legnagyobb gyerekem kilencéves, és még nem használja a Facebookot. Hivatalosan nem is iratkozhatna fel, hiszem tizenhárom éves kor alatt ez nem engedélyezett. Mégis sok gyerek, akinek még elvileg nem lenne szabad tagnak lennie, feliratkozik (akár szülői beleegyezéssel, akár anélkül). Mivel már több idősebb barátnője felhasználó, mint minden szülőnek, nekem is fel kell készülnöm a napra, amikor ő is saját profilt akar majd.  Mit kell feltétlenül beállítani a szülőnek ahhoz, hogy a gyerek biztonságban legyen, mikre kell odafigyelni, és milyen szabályokat kell lefektetni használat előtt?

Először is meg kell győződni arról, hogy a gyerek elég érett ahhoz, hogy a Facebook működését, a biztonsági beállításokat megértse, és a szülők által lefektetett szabályokat is betartsa. A 13 éves minimum életkor nem azt jelenti, hogy minden 13 éves elég érett ahhoz, hogy felelősségteljesen használja a közösségi oldalakat.

A Facebook lehetővé teszi, hogy valaki olyan sokat, vagy olyan keveset áruljon el magáról, amennyit csak akar, és minél fiatalabb és sebezhetőbb valaki, annál fontosabb az, hogy csak keveset tárjon a nyilvánosság elé. A gyereknek meg kell értenie, hogy a lakcíme, telefonszáma és egyéb elérhetősége semmiképpen nem osztható meg illetéktelenekkel, de a tágabb baráti körrel, a barátok barátaival sem. Ugyanez vonatkozik iskolájának nevére és családtagjaira is. Ha tegyük fel a profilját véletlenül, vagy naivitásból nyilvánossá teszi, ezek az információk másodpercek alatt a világ minden szögletéből elérhetővé válnak bárki számára. Egy „nyitva hagyott” profilon későbbiekben az üzenőfalra írt bejegyzésekre és fényképekre is igaz.

„Az internet sosem felejt”, szól az arany igazság. Sajnos még felnőtt emberek, akik okosak, műveltek és értenek a technológiához is, esetenként elfelejtik ezt. Abban a pillanatban, hogy valaki kirak egy gondolatot vagy fényképet az internetre, azt teljes bizonyossággal vissza soha nem vonhatja. Bárki, aki látja, megörökítheti azt egy egyszerű képernyőfotóval és terjesztheti tovább, lavinaszerűen. Egy későbbi kitörlés sem segít ezen. Ezért a gyereknek folyamatos önkontrollt kell alkalmaznia a Facebookon, és mérlegelnie kell szavainak esetleges következményeit. Ugyanezért soha nem szabad megosztani olyan képet, sem magáról, sem másokról, amik kompromittálóak. Mivel az önkontroll nem a kistinik és tinik erőssége, ezzel különösen vigyázni kell.

Biztonságban van a gyereked a Facebookon?

Egy másik téma, ami folyamatos odafigyelést igényel, az ismeretségi kör. A Facebookon előbb-utóbb mindenki kap meghívókat/jelöléseket ismeretlenektől. Akármennyire nagy a kísértés, hogy a gyerek nagyon nagy Facebookos ismeretségi körrel dicsekedhessen, erre nagyon kell vigyázni. Az interneten nem mindenki az, akinek kiadja magát, és nem mindenki szándékai jók. A legbiztosabb alapszabály, hogy a kiskorú csak olyan emberekkel állhasson kapcsolatban, akiket személyesen, jól ismer. A tiniévek a gyors kapcsolatteremtések, majd összeveszések, és tiszavirág életű szerelmek időszaka. A letiltás, azaz blokkolás néha elkerülhetetlenné válhat.

A legbiztosabb az, ha a szülő, a kistini Facebookos tevékenységét közelről követi egy ideig. Az egyik mód erre, ha a Facebookon „barátok”, és a szülő látja a gyerek online tevékenységét. A jó és rossz tapasztalatokat meg kell egymással beszélni. Minél idősebb és érettebb a gyerek akkor, amikor egyedül kell navigálnia a közösségi hálón, annál egyszerűbb megtanítani a biztonsági alapszabályokra.  Én nagyon remélem, hogy még jó pár évem van, amíg mindez élesben fog nálunk is történni.

És hogy mit mond a biztonságos Facebook-használatról az internet-biztonsági szakértő? Egy következő cikkünkből kiderül.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai