Biztonság a neten: a szülői felügyelet

Biztonság a neten: a szülői felügyelet

Tünde | 2017.11.24 | Olvasási idő: 3 perc

A szülők többsége szeretné biztonságban tudni gyermekét a világhálón is. Erre az egyik legjobb módszer, ha szülői felügyelet programot használnak. Elmondjuk, mire jók a szülői felügyelet szoftverek.

Legyünk képben!

A szülői felügyelet segítségével betekintést nyerünk gyermekünk internetes tevékenységébe, azaz látjuk, hogy milyen oldalakat keres fel, mikor és mennyi ideig tartózkodik a világhálón.

Kontrolláljunk!

A szülői felügyelet lehetőséget ad arra, hogy szülőként mi döntsük el, milyen alkalmazásokat használhat a gyermekünk, és beállíthatjuk azt is, hogy mikor és mennyi időt netezhet. Engedélyezhetünk és letilthatunk alkalmazásokat, programokat, weboldalakat éppúgy, mint szavakat, kifejezéseket.

Ismerjük meg jobban a gyereket!

Ha rászánunk egy kis időt, és átnézzük a program értesítéseit, pontos képet alkothatunk gyermekünk internetezési szokásairól, és személyiségét is jobban megismerhetjük. Az, hogy a szülői portálra belépve látjuk, hogy mire keres rá gyermekünk, sokat segíthet abban is, hogy milyen témákban érdemes beszélgetést kezdeményezni vele, milyen téma érdekli őt aktuálisan a legjobban.

Biztonság a neten: a szülői felügyelet

Hozzunk szabályokat!

Az internetezéssel kapcsolatos szabályok kialakításának fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A szülői felügyelet is akkor éri el a legjobb hatásfokát, ha előtte leülünk a gyerekkel tisztázni az online szabályokat, és közösen állítjuk fel ezeket. Egyes programokban a gyerek saját eszközén is meg tudja nézni, milyen házirend beállítások vonatkoznak rá, sőt, kérheti is azok módosítását.

Életkor szerinti védelem

A legtöbb szülői felügyelet programban meg kell adni a gyermek életkorát, amely alapján a program automatikusan kialakítja a biztonsági szabályokat. Eezeket természetesen felül lehet írni, ha a szülő úgy ítéli meg.

Szokások kialakítása

Azzal, hogy szabályokat alkottunk, megbeszéltük és beállítottuk az internetezéssel töltött időt, a biztonságos(nak ítélt) weboldalakat és tartalmakat, gyermekünk internetezési szokásait is alakítjuk. Hiszen a cél az, hogy gyermekünk biztonságban legyen az interneten és tudatos internethasználóvá váljon.

Internetbiztonsági sorozatunk következő részeiben egyes szülői felügyelet programok részletes felhasználási és beállítási útmutatóját tesszük közzé.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai