Beszól a telefon: ne felejtsd a gyereket az autóban!

Beszól a telefon: ne felejtsd a gyereket az autóban!

Emma | 2016.08.15 | Olvasási idő: 6 perc

Lehet rajta megsértődni, lehet rajta szörnyülködni, de lehet használni is: az egyik közlekedési alkalmazás új kiegészítője arra is figyelmeztet, hogy ne felejtsd bent a gyereket az autóban.

Sok-sok év óta szinte hetente hallunk híreket kocsiban hagyott gyerekekről. Jobb esetben az ijedtségen kívül más baj nem történik, de halálos végkifejlettel is bőven találkozhattunk már. A hírekbe ráadásul csak az esetek töredéke kerül be, a statisztikák még csúnyábbak: az elmúlt 20 évben csak az Egyesült Államokban mintegy 700 kisgyerek halt meg amiatt, hogy egy forró nyári napon az autóban hagyták akár csak percekre.

A Waze útvonaltervező és forgalomfigyelő applikációjába emiatt került be nemrégiben béta üzemmódban egy emlékeztető funkció, ami a célhoz érve arra figyelmezteti a sofőrt, hogy ne felejtse bent a gyereket a kocsiban.

„De hogy lehet bent felejteni egy gyereket a kocsiban?”

– százból százegy szülőnek (de még gyermektelen felnőttnek is) ez az első automatikus reakciója az ilyen hírek hallatán.

Bárkivel előfordulhat

Ha azonban merünk őszinték lenni, nagyon halkan bevallhatjuk magunknak, hogy időről időre bizony elfelejtünk a lényegtelen apróságok mellett elég fontos dolgokat is. A kapkodásban nem adok bugyit a gyerekre, a félreértések miatt kifogyunk a pelenkából, otthon marad az uzsonnás doboz. Nem, még én sem felejtettem a gyereket az oviban, és nyilván az elvesztett maci sem akkora dráma, mint egy kocsiban hagyott gyerek. Mégis könnyen el tudok képzelni olyan szituációt, amikor a pillanatnyi káosz, a több hónapos kialvatlanság, egy éppen zajló heves vita vagy más szokatlan körülmény miatt a hátul békésen alvó gyerek átmenetileg láthatatlanná válik.

style="margin:

Milyen szülő az ilyen?

Jó esély van rá, hogy a Waze új funkcióját pont azok érzik a leginkább sértőnek, akiknek a legnagyobb szükségük volna rá. Szeretjük magunkat felnőttnek, felelősségteljesnek és gyakran tévedhetetlennek is gondolni, és persze senki nem szereti, ha hülyének nézik. Hát milyen anya/apa vagyok én, ha a telefon nélkül elfeledkezem a gyerekemről? Jobban bízom a telefonomban, mint magamban? A fogmosáshoz se állítok be emlékeztetőt, és pont ugyanilyen automatikus, hogy figyelek a gyerekemre. Az igazság azonban az, hogy a legjobb szülő is lehet alkalmanként szétszórt vagy figyelmetlen – ez csak azt mutatja, hogy ember, nem azt, hogy rossz szülő. Az pedig szülői remekségtől független tény, hogy a pillanatnyi figyelmetlenség is okozhat tragédiát.

A nagybácsi örül

A sógorom – aki egyébként felelősségteljes, komoly felnőtt, és tényleg imádja a gyerekeinket – kifejezetten örült, amikor meséltem neki erről a kiegészítőről. Többször utaznak vele a kölykök, és általában elég hangosak ahhoz, hogy ne lehessen róluk megfeledkezni. Bálint ennek ellenére nincs rutinszerűen hozzászokva a kiskorú útitársakhoz, így neki igenis minden alkalommal emlékeztetnie kell magát arra, hogy gyerekek is vannak a kocsiban. Azt mondja, bár kicsit nevetségesnek érzi, hogy a telefon szólogasson be neki amiatt, aminek természetesen kéne lennie, a biztonság kedvéért mégis szívesen használná, legfeljebb együtt röhög majd rajta a gyerekekkel…

A kérdés szerintem leegyszerűsíthető odáig, hogy az egóm vagy a gyerekem biztonsága fontosabb-e, de nem biztos, hogy igazam van. Szóval? Megsértődjünk vagy inkább használjuk ezt az apró kis mankót?

Emma

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai