Beleolvashat a szülő a gyerek levelezésébe?

Beleolvashat a szülő a gyerek levelezésébe?

Myreille | 2019.11.20 | Olvasási idő: 4 perc

Az ENSZ közgyűlése 30 évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt. Ez a nap azóta a Gyermekjogok Világnapja. Az egyezmény rögzíti, a gyerekek biztonságának védelmét, többek között a bántalmazás és a kizsákmányolás elleni védelmet is, valamint azt is, hogy a gyerekek számára biztosítani kell, ami az egészséges testi és lelki fejlődéshez szükséges. Az egyezmény garantálja a gyerekek számára az információhoz való hozzáférés, a gondolat-, vallás-, lelkiismeret-, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát is.

A gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen!

Harminc évvel ezelőtt, az egyezmény elfogadásakor az internet és az online világ szempontjai még nem voltak releváns kérdések, hogy erre az alkotók külön kitérjenek, de ettől függetlenül a gyermekjogoknak a digitális világban és az online térbe is teljesülniük kell – kezdi Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktató, az Országos Gyermekvédő Liga elnöke. – A gyermekjogok minden gyereket megilletnek, és fontos, hogy erről ők is tudjanak! Ha a gyerekek nem ismerik és élhetik meg a jogaikat, a kötelességeik teljesítése, amit a felnőttek előszeretettel kérnek rajtuk számon, nehézkes lesz. Ahhoz, hogy a gyerekek megélhessék a jogaikat, nélkülözhetetlen a család és a szülői támogatás.

Nem bánthatja őt senki!

A gyereknek joga van ahhoz, hogy ne bántsák, ne zaklassák, ne szégyenítsék meg és ne sértsék meg sem a való világban, sem a neten, sem kellemetlen fotóval, sem kommenttel, sem bármilyen tevékenységgel – mondja a szakértő. – De a gyerekeknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy ez fordítottan is igaz, nem csak őt nem bánthatja senki, hanem ő sem bánthat másokat. A szülőknek pedig nem csak arra kell figyelni, hogy a gyerekek hogyan bánnak egymással, hanem ő maguknak is be kell tartani a gyermekjogokat. A méltatlan, zavarba ejtő, kiszolgáltatott pillanatok a gyerek magánügyei, nem tartoznak a nyilvánosságra, akkor sem, ha a szülők szerint „cuki” vagy „vicces”.

A gyerekek egészséges fejlődése a digitális korban

A gyereknek joga van ahhoz, hogy megtanulja az internet helyes használatát – folytatja Matusek M. Zsuzsanna -, és nekünk felnőtteknek ezt biztosítanunk kell számára. Támogatnunk kell abban, hogy testi és szellemi fejlődése egészséges legyen, ebbe pedig beletartozik az is, hogy megtanul egyensúlyt találni az online és az offline világ között. A gyereknek a tanulás mellett a játékidőhöz is joga van akár a virtuális térben, akár a való világban, de itt is nekünk szülőknek kell figyelnünk arra, hogy képességeinek és korának megfelelő játékokkal játsszon. Ugyanez igaz az interneten elérhető és fogyasztott tartalmakra is.

A 0-18 éves korig tartó időszak igen széles, korosztályonként differenciálni kell az online jelenlétet, hiszen nem élhető és veszélyes, ha ugyanazok a digitális szabályok (látogatható tartalmak, képernyő előtt töltött idő, játszható videojátékok) vonatkoznának egy ovisra, mint egy gimisre – figyelmeztet a szakértő. - A szülői példamutatás, mint az élet minden területén, a digitális világban is jelentős. Az iskolai házirend (telefon használathoz, fotózáshoz kapcsolódó tilalmak) és online szabályok betartása (regisztrációs korhatárok betöltése, valós adatok megadása, udvarias kommunikáció, egymás zaklatásának tilalma stb.) mindenkire vonatkoznak.

A gyereknek is van magánügye!

A gyereknek joga van az intim szférához és ezt biztosítani kell számára a digitális világban is – mondja Matusek M. Zsuzsanna. – Ez vonatkozik a levéltitokra és a chat beszélgetésekre is. „Kutakodás” helyett a cél az oktatás, a prevenció, a bizalmi kapcsolat kialakítása. A gyerekeket ne hagyjuk magukra a digitális világban. A kisgyermekek mellé üljünk le, amikor videót néznek vagy játszanak, a nagyobbak pedig ne a szobájukban egyedül, zárt ajtók mögött fedezzék fel az internetet, hanem a család közösen használt helyiségeiben, mert így a gyerek reakciói, érzelmei, online viselkedése érzékelhetőbb. Ha a gyerek azt kéri, ne fotózzuk, vagy ne osszunk meg róla képet, információt, akkor ezeknek a kéréseknek mindig tegyünk eleget, és arra is figyeljünk, hogy más gyerekről csak a szülei beleegyezésével oszthatunk meg képeket, információkat.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai