Az okostelefonon hallgatott hangos zene függővé teszi a gyerekeket?

Az okostelefonon hallgatott hangos zene függővé teszi a gyerekeket?

Villányi Gergő | 2018.02.19 | Olvasási idő: 4 perc

A telefon- vagy kütyüfüggőséggel egyre több kutatás foglalkozik napjainkban. Ezek egy része arra fókuszál, hogy a kisgyerekekre vagy épp a kamaszokra milyen hatással vannak az eszközök. Az okostelefonok elterjedésével megváltozott a kommunikáció gyorsasága, nagyobb szerepet kaptak a közösségi médiák és megváltoztak a zenehallgatási szokások is, sőt az elérhető zenék mennyisége is jelentősen megnövekedett.

Gondoltál valaha is arra, hogy a zene káros lehet? Egy új-zélandi kutatás egy nagyon érdekes újdonságra hívta fel a figyelmet: a 85 decibel felett hallgatott, hangos zene ugyanolyan függőséget okozhat, mint a dohányzás. A probléma csak az, hogy az előbbi társadalmi elfogadottsága és tudatosítása teljesen más szinten van, mint ahogy a cigizésről gondolkodunk.

A tanulmány arra is kitér, hogy a 85 decibelnél alig hangosabb zene is kockázatot jelent már. Ha például 91 decibelen hallgatunk zenét 2 órán keresztül, az megfelel annak, mintha egy hangos gyárban dolgoznánk egy műszakot – zajvédő felszerelés nélkül. A kutatást vezető Dr. David Welch szerint a gyerekek 14 százaléka szenved a túl hangos zene okozta halláskárosodástól. Egy otthoni beszélgetés hasznos témája is lehet ez, hiszen az okostelefonok akár 120 decibelre is képesek, ez pedig több mint másfélszerese az egészséges határnak.

Az okostelefonon hallgatott hangos zene függővé teszi a gyerekeket?

Miért jó zenét hallgatni?

Az nem újdonság, hogy a tinik és a gyerekek szeretik a zenét. A zenehallgatásnak azonban számos olyan lelki háttere is van, ami serdülőkorban komoly fontossággal bír, ezeket érdemes figyelembe venni:

  • A hangos zene megnyugtató és feszültség-levezető szerepet is betölthet. A szorongás vagy félelem ellen használt zene gyakran a hangosságával nyugtat, kizárva a külvilágot, vagy épp megnyugtató monoton lüktetést generálva a hallgatóban.
  • A digitális világban való túlzott elmerülés oka az ingerszegény környezet is lehet – vagy épp az elmerülés következménye az, hogy kevés helyről érkeznek ingerek. Ezt is pótolhatja a hangos zene.
  • A csoporthoz tartozás és a külvilág kizárása egyaránt az öndefiníció egyik eszköze. Ennek pedig része a zenei stílus kiválasztása is, ahogy a kedvenc dalok szövegeinek megtanulása is.
  • Érzelemkifejezésekre és átélésre is használjuk a zenét, vagyis a felfedezés és az önmegismerés is a zene jótékony hatásai között van.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nagyon hangosan hallgatott zene akár balesetet is okozhat! Mint például abban az esetben, amikor a gyerek úgy közlekedik, hogy üvölt a fülében a zene.

Mi is voltunk kamaszok!

A zene része az életünknek, viszont – ahogy minden más területen is – érdemes kerülni a túlzásokat. A gyerekeknél kisiskolás korban kezd el kialakulni a következményeket is felmérő tudatosság, a kamaszoknál pedig a határok feszegetése is az érés része. Ezért is nagyon fontos a szülők szerepe:

  • Mintákat, útmutatást és érett nézőpontokat kapunk szüleinktől.
  • A zenehallgatás közös program is lehet, a kedvenc zenék megosztása bepillantás egymás világába.
  • Nem kell mindig fülhallgató, ha a kamaszok olykor a szobájukban hangosabban is hallgathatják a zenét.
  • Mindkét fél tanulhat a másiktól, hiszen megesik, hogy hangos zenére vágyunk vagy épp úgy esik jól, de a hosszú távú következményekkel és az arányokkal is jó, ha tisztában van a fiatal. A 60 decibelnek a normál beszéd hangereje felel meg, 85 decibel pedig nagyjából a háztartási aprítógép hangja, ami már kifejezetten hangosnak érzékelünk.
  • Az eszközeink (pl. okostelefon) figyelmeztetnek, ha kárt okozhat már a hangerő nagysága!
  • Érdekes beszélgetés témája lehet a hallásunk mindennapos haszna, működése, de a hangos zene élvezete is, ahol mindkét fél elmondhatja az érveit és az álláspontok képesek közelíteni egymáshoz.

Fontos megismerni a gyerekek és a fiatalok világát és az komolyan venni, akár az zenehallgatás apropóján keresztül is, hiszen nem mindig látják a veszélyeket, időnként segítségre szorulnak és csak úgy látnak majd többet a világból, ha kérdéseikre, felvetéseikre valódi válaszokat kapnak.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai