Az internetes zaklató – filmkritika és tanulságok

Az internetes zaklató – filmkritika és tanulságok

Villányi Gergő | 2019.09.23 | Olvasási idő: 3 perc

Az online bántalmazás minden formája elítélendő és komoly traumát okozhat az elszenvedőinek. Ez még inkább igaz akkor, ha olyan személyes adatokhoz, tartalmakhoz fér hozzá valaki, amihez nem szabadna és - amihez valljuk be -, semmi köze. A Trónok Harca egyik főszereplőjével, Maisie Williams-szel forgatott Az internetes zaklató (Cyberbully) szinte testközelből mutatja meg egy fiatal lány szenvedéseit és a zaklatás dinamikáját.

Amire nem számítottál?

A főszereplő Casey (Maisie Williams) névtelen csetpartnere már kezdetben is furcsa, hiszen hívatlanul és személyazonosságát, hangját elrejtve ír rá a lányra. Hamar kiderül, hogy a valódi célja egy korábbi hibájáért elégtételt venni Casey-n. Feltöri a lány közösségi média fiókjait, e-mailjét és számítógépét, ezzel pedig olyan intim helyzetben készült fotókhoz jut, amelyek publikussá tételével megzsarolja a lányt.

Az internetes zaklató (Cyberbully) című filmről érdemes tudni, hogy valós esetek ihlették, tehát ami a filmben látható, megtörténhet bárkivel.

A történetvezetés több fontos dologra is felhívja a figyelmet. Casey-t a zsaroló szembesíti azzal, hogy korábbi „trollkodásával” ő is csatlakozott azokhoz, akik öngyilkosságba kergettek egy lányt, aki egy éneklős videója miatt rengeteg bántó üzenetet és hozzászólást kapott.

A felelősség és a digitális lábnyomaink utánkövethetősége a film egyik legfontosabb mondanivalója. Meg kell tanítani a gyerekeknek és a fiataloknak, hogy az online tetteiknek következményei lehetnek, és olykor elképzelni se tudják, hogy mennyire lesz az súlyos. Előfordulhat, hogy valaki elintézi egy legyintéssel, de másnál ez lehet az utolsó csepp a pohárban. Érdemes ezt kockáztatni?

Maisie Williams Az internetes zaklató (Cyberbully (2015)) című filmben
Maisie Williams Az internetes zaklató (Cyberbully (2015)) című filmben

Nincs jogod hozzá!

Az internetes zaklató című filmben (és az életben is) a zsaroló jogtalanul játssza a bírót. Az eszközei, a másik ember kínzása és bántása nem csak önbíráskodás, de büntethető is. Ráadásul kiderül, hogy a hatalomvágy, a fájdalom okozása is ott van az indokok között, tehát még a jó szándék legkisebb szikrája is megkérdőjelezhető. Nem hiába különböztetik meg a hackereket is. (A fehér kalapos, vagyis a hibák feltárására és a hálózatok, emberek, cégek megvédésére szakosodott típusra, és a fekete kalaposra, aki illegális eszközökkel, a saját igényei kielégítésével törődik csak, legyen az pszichés vagy anyagi jellegű.)

Ki védi meg a gyerekeket?

Casey története arra is felhívja a figyelmet, hogy egy online bántalmazásnál is mennyire fontosak a barátok és a családtagok – ők ismernek minket és tudják, hogy vannak dolgok, amiket magunktól nem tennénk meg, és ez is jelzi számukra, hogy baj van.

A digitális önvédelem ott kezdődik, hogy erős jelszavakkal, két lépcsős azonosítással, tűzfalakkal és egyéb módon is ugyanúgy igyekszünk vigyázni magunkra, mintha autót vezetnénk vagy a zebrán mennénk át. De ugyanígy vigyázunk embertársainkra is. Ha igazságosztót akarunk játszani, akkor gondoljunk bele hogyan érezné magát egy barátunk vagy családtagunk, a gyerekünk, ha ő válna egy ilyen történet főszereplőjévé. A lejobbat akkor tesszük, ha felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy a digitális világban is emberek vesznek körül minket és nem mindegy hogyan bánunk velük.

Az internetes zaklató (Cyberbully) műfaját tekintve krimi és 12 éven aluliak számára nem ajánlott, viszont nagyobbaknak családi mozizáshoz nem könnyű, de nagyon tanulságos film.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai