A példamutatás fontosságát alábecsülhetik a szülők!

A példamutatás fontosságát alábecsülhetik a szülők!

Judit | 2020.03.03 | Olvasási idő: 4 perc

Szabályokat állítunk. Szűrőprogramot telepítünk. Szükség esetén akár veszekszünk és tiltunk is. A gyerekek viszont nem csak ezekből tanulnak, hanem abból is, amit valójában teszünk. Hogyan lehet jó szülői mintát nyújtani nekik a digitális világban?

Az, hogy a mai szülői generáció bevándorlónak számít a digitális világban, miközben a gyerekeink már „bennszülöttnek” számítanak, egyszerre jelent előnyt és hátrányt. Nekünk még nem magától értetődő, természetes része az életnek, hogy a digitális eszközök mindig és mindenkor rendelkezésre állnak, vagyis jó esetben képesek vagyunk azokat gond nélkül félretenni. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy kevesebbet tudunk erről a világról, mint a gyerekek – mégis mi vagyunk azok, akiknek példát kellene mutatni ez ügyben a fiatalabb generációnak, és határt szabni a korlátlan digitális jelenlétnek. Nem könnyű ügy, különösen úgy, hogy hiába vagyunk elméletben nagyon felkészültek. Ők ugyanis nem azt fogják követni, amit hallanak, hanem azt, amit látnak. De vajon mit érdemes tőlünk látniuk?

Te mennyit vagy online?

Mennyit internetezhet a gyerek? És te mennyit vagy online egy nap? Egyszerűnek tűnik a kérdés, de vajon mindig elérhet a főnök, bármikor utánad nyúlhat a munka, a fél szemed és a fél agyad mindig online? Ha igen, ez messze túlmutat az egészséges internet-használat kérdésén, hiszen nem csak azt árulod el vele, hogy többet lógsz-e a neten a kelleténél, hanem azt is, hogy állsz a munka-magánélet egyensúllyal.

Nálad is van záróra?

Csak a gyerektől követeled meg, hogy adott időpontban kikapcsolja a készülékeket, vagy te is pihenni küldöd az online világot időnként? És vajon te betartod a telefon használatának illemszabályait? Kikapcsolod a készüléket például a moziban, és akkor sem veszed elő, amikor társaságban vagytok, vagy együtt vacsoráztok? (A sürgős munka nem lehet állandó magyarázat.)

Hogy állsz a közösségi médiával?

Fóbiásan kerülöd, pedig lehet, hogy megkönnyítené az életedet (például az iskolai szülői csoportban folyó kommunikáció követésével)? Vagy épp ellenkezőleg, minden percedet megosztod, és folyton rajta lógsz? Vagy találtál egy ésszerű középutat, és megfontoltan teszel fel tartalmat – és erről a gyerekeiddel is beszélsz? Kerülöd a kamugyanús megosztásokat? Az sem baj, ha követed a gyerekeid oldalát (persze csak akkor, ha ebbe ők is beleegyeznek), kémkedni viszont itt sem etikus dolog utánuk. 

 

Mennyiség vagy minőség?

Vajon mit látnak a gyerekek, ha ránéznek a képernyődre? (Mert ránéznek, ne is ámítsd magad azzal, hogy nem kíváncsiak rá.) Szenzációhajhász bulvároldalakat, vagy tanulást segítő alkalmazásokat? Nem csak az számít, mennyi időt töltesz el online, hanem az is, hogy eközben mivel foglalkozol. Kapcsolatot tartasz a régi ismerősökkel? Segítesz információt keresni a házi dolgozathoz? Játékokkal kapcsolódsz ki? Akármi is a helyzet, számíthatsz rá, hogy követni fogják a példádat.

Beviszed a kütyüket a hálószobába?

Ha te is hajlamos vagy az ágyban még egyszer átpörgetni a Facebookot, ne csodálkozz, ha a gyerek is viszi magával az ágyba a készüléket. De ugyanígy hatással vagy a viselkedésére azzal is, ha kütyümentes zónákat jelölsz ki a lakásban: az ebédlőasztalnál, a hálószobában, vagy a fürdőszobában, és természetesen te is betartod a saját szabályaidat.

Együtt netezel velük?

A te netes életed és az ő netes életük szigorúan elválasztva működik? Vagy hajlandó vagy bevonódni abba, ami őket érdekli a neten? Kipróbálod a játékaikat, és megnézed a kedvenc videóikat? Megosztod velük, ami neked fontos, és megnézed az ő megosztásaikat is?

A példamutatás fontosságát alábecsülhetik a szülők!

Sohasem késő változtatni!

Íme, néhány ötlet, hogyan lehet az egészséges digitális szokásokat apró ötletekkel bevezetni a családban:

- Amikor a gyerekkel vagy, tedd le a telefont. Ha hazaértek, vagy az étkezések közben legyen fél óra, amikor szemtől szemben beszélgettek, nem neteztek. Ettől persze máskor még nyugodtan lehet együtt netezni a gyerekekkel.

- Ha jön egy üzenet, miközben te mással beszélsz, fejezd be előbb a beszélgetést, és csak utána nézd meg az üzeneteidet.

- Kapcsold ki a tévét, a számítógépet és a telefont evés közben. 

- Ne ülj órákat a képernyő előtt, néha mozogj egy kicsit, sétálj egyet, beszélgessetek, vagy igyatok meg együtt egy teát.

- A hosszú utazásokon se csak a képernyő legyen az egyetlen szórakozás a gyerekeknek: nem tilos filmet nézni, de néha váltsa fel a zenehallgatás, a beszélgetés vagy a társas- és logikai játékok.

- Rendszeresen ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat a közösségi médiában, és erre figyelmeztesd a gyerekeidet is. 

- Beszélgess velük arról, mire használod a közösségi médiát – és nyugodtan ossz meg velük te is tartalmakat, de ne lájkokban mérjétek a sikert.

- Soha ne ossz meg fotót a gyerekedről a beleegyezése nélkül, ne kommentelj sértően, bántóan. Taníts a biztonságos internetezésre!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai