A megalázás következményekkel jár, tudtad?

A megalázás következményekkel jár, tudtad?

Villányi Gergő | 2018.10.01 | Olvasási idő: 6 perc

A tinédzserek élete olyan átmeneti időszak, amit sok kettősség jellemez: még nem felnőttek, már nem gyerekek. Öntudatosan és sértődötten reagálnak, ha valaki kisgyerekként kezeli őket, de időnként be kell látniuk azt is, hogy az érzelmekkel, kapcsolatokkal, kudarcokkal, vágyakkal és nehéz helyzetekkel teli élet kihívásai között nem könnyű eligazodni. Fontos kérdések foglalkoztatják őket: Ki vagyok én? Hogyan bánnak velem? Miként érhetem el azt, amit szeretnék? Kikben bízhatok? A válaszokat önmagukban, kortárs közösségben és a felnőttek visszajelzéseiben is keresik a tinik, és nem csak élőben, hanem online is.

Bepillantás a valóságba

Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) hiteles és valós képet fest egy olyan gimnáziumi osztály mindennapjairól, ahol tipikus karakterek és helyzetek jelennek meg a filmkockákon. Tipikusak, hiszen mindenhol megvan ki a „fura” az osztályban és tudni lehet, ki tartozik a menő srácok vagy lányok klikkjébe, ahogy a mindenhonnan kiszorult vagy épp csak megtűrt kívülálló is része a közösségnek. A film különlegessége, hogy fontos szerepet kapott az online zaklatás és az online világ számos olyan oldala is, ami szinte bárkinek elérhető – a kérdés csak az, hogy mihez kezdenek vele? Valójában csupa olyasmi történik a filmvásznon, ami bármelyik iskola, bármely osztályában is megtörténhetne, és tudjuk, meg is történik nap, mint nap. Vonzódás, szerelem, szeretetre és odatartozni vágyás, szakítás… átverés, bántalmazás, megalázás – miközben a szereplők egyike sem gonosztevő. Hétköznapi serdülőket látunk, akik szeretnének érvényesülni és a mindennapok bántásai, örömei közepette igyekeznek előre jutni azokkal a képességekkel és keretekkel együtt, amiket a szerepük és a környezetük rájuk rótt.

Az én gyerekem is ilyen?

A filmben Eszter, Beni és Peti hármasa személyesíti meg a tipikus sablonokat, de hamar kiderül, ennél sokkal árnyaltabb és mélyebb karakterek ők is. A film legnagyobb erőssége, hogy megmutatja a döntések és a következmények láncolatát. Olyan helyzetekbe keveri a hőseit, amiből mind a maguk módján keresnek kiutat. Aki az erő, a harsányság és az elnyomás útján tudott mindig is érvényesülni, az természetes módon nyúl ezekhez, és egészen más lehetőségei vannak a perifériára szorult, az online világba menekülő fiatalnak, aki a manipuláció eszközeihez nyúl.

Hatással vagyunk egymásra!

A bántalmazás, a szekálás és a mindennapi megaláztatás azonban nem marad az osztályterem falai között. És itt nem csak arról van szó, hogy az okoseszközök és a digitális világ bárhová elkísér minket, annak minden rossz és jó árnyalatával együtt.

A bánásmód az, ami elhiteti velünk, hogy vesztesek vagyunk, hogy nem lehet minket szeretni vagy akár azt is, hogy élőben esélyünk sem lenne annál, aki felé gyengéd érzelmeket táplálunk.

De ha hamis online személyazonosságot kreálunk magunknak, akkor kibújhatunk a bőrünkből és az offline valóságból? Ha a másik féltett és intim titkaival élünk vissza, az mikor nevezhető jogos bosszúnak? A hazugságok dominókén borítják fel az osztálytársak életét és a következmények tragikus végkifejletet sejttetnek.

Éppen ezért fontos film a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:), mert a valósággal szembesít. Azzal az emberi törékenységgel és érzékenységgel, ami mindannyiunk sajátja. És amit a döntéseink, (online és offline) szavaink és tetteink fejeznek ki a legjobban.

A film a következményekre helyezi a hangsúlyt, mi azonban szeretnénk segítséget nyújtani abban is, hogy miként kezelhetjük legjobban, ha gyerekünk online bántalmazás áldozatává válik:

-    Ne veszekedjünk a gyerekkel és ne hibáztassuk a kialakult helyzetért, neki most megnyugtatásra, stabilitásra van szüksége és éreznie kell, hogy nincsen magára hagyva.

-    A probléma lekicsinylése vagy asztal alá söprése csak a bizalmat rombolja és a bajba jutottat is egyedül hagyja.

-    Eltiltás és szankciók helyett az online határok, az önvédelem, a veszélyek és a szabályok átbeszélése az, ami igazán segít ilyenkor.

-    Az online élmények és tapasztalatok legyenek a mindennapi beszélgetések részei – ebből minden generáció sokat tanulhat egymástól.

-    A zaklatót ne akarjuk meggyőzni vagy lebeszélni, főként ne akarjunk visszavágni.

-    A bántalmazó üzeneteit, leveleit, fotóit mentsük el, mert adott esetben bizonyító erejűek lehetnek és a személyazonosság kiderítésében is segíthetnek.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segítői a 116-111-es számon éjjel-nappal ingyen elérhetőek az online gyűlölködést átélő vagy egyéb problémával küzdő fiatalok vagy szüleik számára.

Nyitókép: Részlet a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmből/Vertigo Media

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai