A jövőben ÉletMentő app segítheti a bajbajutottakat

A jövőben ÉletMentő app segítheti a bajbajutottakat

Myreille | 2019.05.09 | Olvasási idő: 2 perc

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat egy új, ÉletMentő elnevezésű applikációt vezet be. A mobilalkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást. Az applikációba előre fel lehet majd vinni a legfontosabb egészségügyi tudnivalókat, így a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja például a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit és minden egyéb olyan adatát, melyet a felhasználó fontosnak tartott megadni. A kivételesen pontos helymeghatározás pedig a mentőautó kiérkezését segíti.

Digitalizáció az orvostudományban

A digitális és technológiai fejlődés életünk minden területére hat, a mobiltechnológia pedig könnyíti és egyszerűsíti az életünket. Az új technológiákat az orvostudomány is felhasználja. Már most számos egészségügyi app elérhető és ezek száma a jövőben csak nőni fog. A segélyhívás mindig is kiemelt szempont volt a mobiltelefonoknál, az ÉletMentő app, ezt a szolgáltatást teszi majd még hatékonyabbá.

Az ÉletMentő applikáció már három országban – Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában – sikeresen működik. Eddig több mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyságrendileg 30.000 riasztást érkezett ezen keresztül. Az alkalmazást a Medical Information Technologies fejleszti, és a hazai app fejlesztése során felhasználják a korábbi tapasztalatokat, de kifejezett cél, hogy egy teljesen lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre. Az app elérhető lesz Androidon és iOS-en is.

Hogyan működik az ÉletMentő app?

Az ÉletMentő appból közvetlenül lehet segélyhívást indítani, ami így gyorsabbá és hatékonyabbá válik. Az applikáció tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is. Így a riasztással egyidejűleg olyan fontos tudnivalók is a mentőszolgálat rendelkezésére állnak – pl. a beteg kora, neme, gyógyszerérzékenységei, stb. –, melyeket a diszpécser egyébként csak hosszas beszélgetés során tudhatna meg. Vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek. 

Az ÉletMentő app másik nagyon fontos előnye a szuperpontos helymeghatározás, melynek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Az ÉletMentő app POI adatbázisának köszönhetően megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is. Tartalmazni fog továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha nekünk kell segítséget adnunk.

Fontos, hogy az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja majd használni, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet. Az ÉletMentő app használatát érdemes lesz a gyerekek telefonjára is feltölteni és felelősségteljes használatát megtanítani.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai