7+1 otthoni biztonsági tipp idős embereknek és családjaiknak

7+1 otthoni biztonsági tipp idős embereknek és családjaiknak

Myreille | 2019.09.09 | Olvasási idő: 3 perc

Több tíz vagy több száz kilométerről nagyon nehéz úgy gondoskodni idős hozzátartozónkról, mintha a szomszéd házban vagy a szomszéd utcában lakna. A távolság azonban nem csökkenti azon vágyunkat, hogy biztonságban tudjuk szeretteinket. Hogyan hidalható át a távolság? Hogyan segíthetjük, hogy a távol élő nagymama vagy nagypapa biztonságosan és kényelmesen tudjon élni saját otthonában?

1. Az éjszakai világítás az időseknek is nagy segítség

Hiába él az idős ember már több évtizede ugyanabban a házban vagy lakásban, az éjszakai világítások halvány fénye segíti a biztonságos közlekedést. A fürdőszobához, WC-hez vezető utat érdemes vagy ezekkel, vagy mozgásérzékelős lámákkal megvilágítani, akárcsak a lépcsőket. Mindezek ellenére legyen lámpa az ágy mellett, amit az ágyból fel lehet kapcsolni.

2. Ne csússzon a szőnyeg és ne legyenek „kósza” kábelek

A szőnyeg ne csúszkáljon a padlón és alapvetően kerülni érdemes a csúszós felületeket az idősek környezetében. A szőnyegnek ne legyenek olyan rojtjai, kiálló elemei, amiben könnyű elbotlani. A közlekedőkbe ne kerüljön új bútordarab, főleg ne olyan, amelyet nehéz észrevenni, és át lehet rajta esni pl.: puff. Éppen ezért kábelek se fussanak a padlón, amibe beleakadhat a láb vagy a papucs, célszerű kábelrendezőket és kábelsíneket használni.

3. Fürdőszoba átalakítása: biztonság a fő szempont

A fürdőszobában fontosak a csúszásmentes felületek, és a megfelelően elhelyezett stabil kapaszkodók. Érdemes úgy kialakítani, hogy ne kelljen nagyot lépni, vagy éppen nagyot hajolni, hogy a mindennapi tisztálkodást meg tudják tenni. A vízhőfok beállításánál arra kell figyelni, hogy véletlenül se tudja megégetni magát, és érdemes olyan csapokat, zuhanyrózsákat felszerelni, amelyek könnyen és egyszerűen használhatók. Legyen tartója a szappannak, tusfürdőnek, samponnak, és ha van hely, egy zuhanyszék is nagy segítség lehet.

A WC nagyobb átalakítás nélkül is kényelmesebbé tehető. A WC magasító a legtöbb idős ember számára kényelmes és praktikus, a biztonságot pedig azért növeli, mert nem kell „tornászni” a leüléskor és a felálláskor.

4. Magasabbra az ágyat!

Nem mindenkinek kellemes az átlagos ágymagasságról felkelni. Főleg fájó ízületekkel, reggel. Új, magasabb ágy helyett az is megoldás lehet, hogy az ágylábak kapnak biztonságos és stabil magasítást.

5. Füstriasztó és egyéb érzékelők

A füst- vagy hőérzékelők, valamint a szén-monoxid vészjelzők jelentősen növelik az otthon biztonságát. A megfelelő típus kiválasztásához és a megfelelő elhelyezéshez érdemes szakember segítségét kérni.

7+1 otthoni biztonsági tipp idős embereknek és családjaiknak

6. Itt az ideje naplót írni!

A rendszeres, egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és az ürítés minden életkorban fontos, de idős korban még hangsúlyosabb. Mivel a napok gyakran összefolynak, érdemes naplót vezetni és napirendet kialakítani, fix időpontokban reggelizni, ebédelni, vacsorázni és rendszeresen inni. Okostelefonokra sok letölthető app létezik, amely folyadékpótlásra emlékeztet rendszeres időközönként, de órához is kialakítható ez a ritmus. Ha mindezekről egy-egy rövid feljegyzés is készül, akkor átláthatóbbak a folyamatok.

7. Olykor segítséget kell kérni!

Ha idős rokonunknak nincs szüksége állandó, napi segítségre és felügyeletre, a nagyobb munkáknál (az ágy áthúzásánál, takarításnál, ablakpucoláskor) vagy a nagybevásárláskor hasznos egy segítő.

+1 A Senior Okosóra segít áthidalni a távolságot

Távol élő szeretteinkkel ma már egyszerű a kapcsolattartás. Vagy legalábbis egyszerű lehetne, ha a nagymama és a nagypapa nem felejtené mindig otthon a mobilját. A fel nem vett telefonok és az el nem ért nagyszülők miatti aggódás csökkenthető, ha az idős ember Senior Okosórát visel. Az órán keresztül egy számot ő is fel tud hívni, őt viszont több számról is lehet hívni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai