7 dolog, amit tegyél meg a nyári fotó posztolás előtt

7 dolog, amit tegyél meg a nyári fotó posztolás előtt

Villányi Gergő | 2019.07.03 | Olvasási idő: 3 perc

Amióta csak lehetőségünk van rá, igyekszünk lenyomatokat készíteni az emlékeinkről és a fontos pillanatokról. Régen az emléktárgyak és a képeslapok ezt a célt szolgálták, napjainkban pedig, amióta a telefonok fényképezőgépek is, egyre inkább vizuális formát öltött. Nincs olyan családi esemény, szülinap, verseny vagy utazás, ahol ne kerülnének elő a fényképezőgépek vagy az okostelefonok. 

Fényképezünk, de kinek?

Nem mindegy, hogy a szűk család látja fotóinkat, egy közösségi oldalon a teljes ismerősi és baráti kör, vagy nyilvános beállításoknál szinte bárki.

A lelkes fotográfus egy gombnyomással bármit megörökíthet, azonban jó, ha arra is gondol, mit üzen az adott kép, és kire tartozik az, ami megjelenik rajta. Egy fürdőruhás vagy előnytelen kép sajátos veszélyeket hordoz magában, ha rossz kezekbe kerül, de nem valószínű, hogy bárki viszont akarná látni magát egy kellemetlen fotón évek múlva. Vagy egy olyan képen, aminek elkészültéhez nem adta az engedélyét.

A gyerekek különösképpen sebezhetők ilyen téren, hiszen egyfelől szeretnek szerepelni és bolondozni, másfelől még nem tudják eldönteni, hogy valamit illik-e megörökíteni vagy sem. Ez a felelősség a felnőttekre és a náluk idősebbekre hárul. Nekik kell a következményekre is gondolni, bármilyen viccesnek, cukinak vagy épp érdekesnek is tűnik az adott fotó (az adott pillanatban).

Mire figyeljünk képek megosztásakor?

Az elkészült fotókat nem csak önmagunknak készítjük, hanem legtöbbször meg is osztjuk akár emailben, akár a közösségi médiában. Íme 7 dolog, amit érdemes jól átgondolni mielőtt fotókat küldünk tovább vagy posztolunk online:

1.    A gyerekek tiltakozását komolyan kell venni! Ne töltsünk fel olyan fotókat, képeket, amelyek ellen tiltakoznak.

2.    Ha magadról mesélsz egy posztban, rólad van szó, akkor a gyerek ott csak díszletként jelenik meg.

3.    Ha még nem elég idős hozzá, szülőként a mi felelősségünk, ha már elég érett (10-11 év felett), akkor szükség van a gyerek engedélyére is.

4.    Hiába tűnik cukinak vagy viccesnek, ha megalázó vagy kiszolgáltatott helyzetben készül kép, azt nem szabad posztolni.

5.    Félmeztelen, meztelen vagy fehérneműs kép ne kerüljön fel a netre a gyerekről.

6.    Ha nyilvános, vagyis bárki által látható az adott poszt, a legjobb a gyerekeket kihagyni belőle.

7.    Légy őszinte, ha „lájk gyűjtésre” használnád a gyerek fotóját, akkor inkább ne tedd!

Őrizd meg az értékrendedet digitálisan is!

Az online életünk és a posztjaink tartalma nemcsak ránk, de a családtagjainkra, a körülöttünk élőkre is hatással van. Szabályokat alkotunk és tartunk be, ezzel pedig alapvetően meghatározzuk, hogy milyen digitális világban szeretnénk élni. Mindez olyan szempontból is fontos, hogy meghatározza azt a bánásmódot, amit online tapasztalunk. Példát mutatunk viselkedésünkkel és a szabályok követésével. Ez pedig fontos hatással van a fiatalabb generációkra. Amikor egymásra figyelünk és figyelembe vesszük a másikat, akkor olyan világot teremtünk, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, a problémákat pedig együtt oldjuk meg.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai