6 szabály a biztonságos Facebookozáshoz

6 szabály a biztonságos Facebookozáshoz

M.anna | 2016.12.14 | Olvasási idő: 6 perc

Mindenki fél a tolvajoktól és betörőktől, de vajon megteszünk mindent az értékeink védelmére? 2016 őszén robbantotta fel a világmédiát Kim Kardashian esete: a celebet gyors mozgású, azóta is lekövethetetlen rablóbanda lepte meg szállodai szobájában, és fosztották meg milliókat érő ékszereitől. Pontosan tudták, hol keressék, mennyi értékre számíthatnak, hiszen mindent posztolt a social media felületein. Ez persze sarkos példa, de mi a helyzet a mi házunk táján? Főleg a legidősebb és legfiatalabb korosztály nem tudja, mire kell odafigyelni az online cselekvéseink közben – melynek nagy része valljuk be: dicsekvés – ha nem szeretnénk, hogy az másnak is feltűnjön.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a betörők 78 százaléka használja valamelyik közösségi oldalt, hogy kiválassza áldozatát, 74 százalékuk deríti fel a terepet Google Street View-val, 54 százalékuknak tudomása van arról, hogyan csekkolhatják a közösségi média segítségével valakinek az épp aktuális helyzetét, és 80 százalékukat elijesztené egy megfelelő védelmi rendszer. Valahogy az ember nemigen képzel el egy betörőt munka közben: pedig teljesen logikus, hogy igénybe veszik a világháló nyújtotta szolgáltatásokat. A brit tanulmányhoz készült újságcikk megszólaltatott egy piti bűnözőt is, aki kifejtette: ő sokszor már a házat is úgy választja ki, hogy Google street view-val szörfözik a tehetős környékeken, és azokat a házak lakóit, ahol megfelelő az „infrastruktúra” (meg tud birkózni a kerítéssel, nagy bokrok vannak ahol el tud rejtőzni, stb.), lenyomozza az internet segítségével, ami egyáltalán nem nagy kihívás. Gondoljunk csak bele: Magyarországon eleve bárki hozzájuthat a tulajdonos nevéhez a földhivatal segítségével, onnan pedig már tényleg csak pár kattintás feltérképezni a teljes családi hálót. A háló legritkább láncszemei pedig általában a gyerekek. De mit tehetünk?

1. Ne dicsekedjünk nagy közösség előtt online

Ez elég vicces tanács. De ez a legfontosabb. Ha már feltétlen meg szeretnénk osztani a tripladupla-10 méter átmérőjű új tv fotóját, küldjük át a legjobb barátainknak privátban. Vagy legalább annyit tegyünk meg, hogy csak az ismerősöknek fenntartott Facebook-oldalon osztjuk meg.

2. Ne jelentsük be, ha az egész család vakációra megy

Se mi, se a gyerek. Se Face-en, se Instán, se Twitteren. Érdemes a nyaralási fotókat utólag posztolni. Ne dicsekedjünk a Google-fotók, Flickr nyilvános felületein, mert túl veszélyes. (Az érdeklődő betörők nemzetiség alapján is lekövethetnek: nocsak, ki ez a szimpatikus magyar pár, aki Mauritiuson iszogat éppen koktélt? – ugye, mi is látjuk ennek a veszélyét?)

6 szabály a biztonságos Facebookozáshoz

3. Bejelentkezések, külső fotók

Ez az ökölszabály vonatkozik minden külső helyszínen készült fotóra, vagy becsekkolásra, akkor is, ha két sarokkal arrébb megyünk. Nagyon menő és fancy, hogy jártunk az új olasz étteremben, de először menjünk haza, zárjuk magunkra az ajtót, és akkor osszuk meg a fotót a pastáról. A minket lájkoló barátainkat nem fogja zavarni az a pár óra elcsúszás, minket lehet, hogy megment egy kirablástól.

4. GPS-es appok

Jó néhány olyan app van, ami nem csak használja a GPS-t, hanem meg is osztja az adatainkat, és jó néhány egyes közösségi felületekkel is szinkronban van. Ellenőrizzük a biztonsági beállításokat, és ne csak a saját, hanem az összes családtag telefonjában. Ha nincs rá szükségünk, a telefonunk rendszerbeállításai között egyszerűen kapcsoljuk ki a GPS-t!

5. EXIF

Egy fotó többet mond ezer szónál, főleg ha posztoljuk on-line. A képek EXIF-adatai között szerepel az is, mikor és hogyan készítették. Bár a Facebook eltávolítja a képek EXIF-adatait, számos oldal nem. Tartsuk ellenőrzésünk alatt, hogy a család tagjai milyen online felületeken posztolnak, és értessük meg velük a biztonság fontosságát. Mi magunk is el tudjuk távolítani ezeket az adatokat: így.

6. Álnév?

Ha becsekkolunk egy drága helyen, vagy olyan hashtaget használunk, ami alapján felkeltjük egy betörő érdeklődését, lehet, hogy az alapján fog ránk keresni, ki az a jóember, aki ilyen lelkesen vásárol, vagy szórakozik. Érdemes online felületeken nem a Facebook-profilunkkal jelen lenni, és olyan felhasználóneveket választani, amiből nem kikövetkeztethető, pontosan kik is vagyunk.

Mindez alapjáraton elég ahhoz, hogy nagyobb biztonságban legyünk, de fontos, hogy mindezekre felhívjuk a gyerekeink, családtagjaink figyelmét is. Ha ennél több digitális biztonságra vágyunk, keressünk egy jó kis, okostelefonhoz köthető biztonsági rendszert… De ez már nem ennek a cikknek a témája.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai