6 dolog, amit internetes zaklatás ellen tehetünk

6 dolog, amit internetes zaklatás ellen tehetünk

Tünde | 2018.04.27 | Olvasási idő: 4 perc

Sokan nincsenek tisztában az internetes zaklatás fogalmával. Nem csak az a zaklatás ugyanis, ha online bántalmaznak valakit. Minden olyan kommunikáció annak minősül, amit a címzett nem akar.

Hogyan védhetjük meg gyerekeinket az internetes zaklatástól? Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági oktatót kérdeztük.

Mi az az internetes zaklatás?

Matusek M. Zsuzsanna: Abban a pillanatban online zaklatásnak minősül valami, amennyiben a címzett nem akarja az üzeneteket megkapni, mégis megkapja. Mindegy, hogy kedves vagy durva hangvételű ez az üzenet, ha a címzett nem akarja ezeket látni, és ezt jelzi is a másiknak, a másik viszont továbbra is küldi az üzeneteket, akkor ez már zaklatásnak minősül.

Hogyan tudjuk megvédeni gyerekünket az internetes zaklatástól? Beszélhetünk-e megelőzésről?

Matusek M. Zsuzsanna: Megelőzni oly módon lehet, hogy már az internetezés kezdetén elkezdjük a gyerekkel a „munkát”. Ott vagyunk vele, felhívjuk a figyelmét arra, mi az, ami nem jó.

Hogyan tudunk erről beszélgetni vele?

Matusek M. Zsuzsanna: Ez úgy működik, mint amikor a gyereknek elmagyarázzuk, hogy soha senki nem ütheti meg. Ugyanígy kell a gyerekkel elbeszélgetni arról is, hogy az interneten sem bánthatják. Meg kell értenie, hogy a szavakkal, írással, képekkel történő bántalmazás ugyanolyan, mintha tettlegesen bántalmaznák. Fontos figyelembe venni, ha a gyerek magatartása megváltozik, romlik a tanulmányi eredménye, magába forduló lesz, esetleg extrém esetben kárt tesz magában, ezek tünetek. Azt jelzik, hogy baj van, a gyerek valami traumán esett át. Ilyenkor jó és kell szakember segítségét kéni. Itt említem meg a pedagógusok szerepét. Ezeket a tüneteket nekik is észre kell venni.

6 dolog, amit internetes zaklatás ellen tehetünk

 

Mi a teendő a gyerek/szülő részéről online zaklatás esetén? Mik a lépések?

Matusek M. Zsuzsanna 6 tanácsa, amit internetes zaklatás ellen tehetünk:

1. A legfontosabb, hogy tisztában legyen a gyerek az online zaklatás fogalmával.

2. Nagyon fontos, hogy a szülővel jó legyen a viszony, hogy a gyerek elmondja a szülőnek, ha online zaklatják.

3. A nem kívánatos üzeneteket el kell menteni, hiszen ezek a bűncselekmény bizonyítékai. Lehet, hogy nem lesz belőle eljárás, de a biztonság kedvéért legyenek elmentve a nem kívánt üzenetek. Főleg, ha durvák, esetleg olyan képeket tartalmaznak, amiket a gyerek nem akar látni.

4. Amennyiben beazonosítható, hogy ki a zaklató fél, például egy iskolába járó tanuló, akkor meg lehet keresni az iskolavezetést, és megbeszélni velük a történteket. Az iskola, amennyiben teheti, mediátort hív, aki segít abban, hogy leüljenek az érintettek, átbeszéljék és megoldást találjanak. A mediáció lényege az, hogy megegyezésre törekszik és úgy simítja el a dolgokat, hogy abban a lehető legkevésbé sérüljenek a résztvevők.

5. Ha nem beazonosítható a zaklató és esetleg csúnyább dolgok is történnek, akkor viszont rendőrséghez kell fordulni, hiszen bűncselekmény történt. Gondoljunk abba bele, hogy 14 éves kor alatti gyermek (kiskorúnak számít), milyen kiszolgáltatott egy olyan helyzetben, amikor olyan képet kap egy férfitól, amire ő még nincs felkészülve. Vagy valaki ráveszi arra, hogy ő küldjön magáról képet.

6. Mivel egy ilyen esetben az elszenvedő gyermek sérülhet is, mindenképp javaslom szakember (pszichológus, szociálpedagógus) megkeresését is, akivel megbeszélheti a gyerekkel azt, hogy ez őt hogy érintette. Ugyanis ez nagyon komoly fóbiákat szülhet egy gyerekben. Akár előfordulhat, hogy a későbbi párkapcsolatára negatív hatással lehet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai