5 tipp a téli szünetre, hogy a gyerek kevesebbet gépezzen

5 tipp a téli szünetre, hogy a gyerek kevesebbet gépezzen

Myreille | 2018.12.14 | Olvasási idő: 3 perc

Az ünnepek idején lazulnak a szabályok. Karácsonykor és a téli szünetben hajlamosak vagyunk arra, hogy engedékenyebbek legyünk. Később kelünk, lazábbra fogjuk a diétát, legalábbis engem mindig kísértésbe visznek a finom ételek és a sütik. A gyerekek is több időt tölthetnek a képernyő előtt, hiszen erre készültek egész decemberben. A közelgő szünidő és a „sok” (video)játék reménye segítette át őket a témazárók feszültségén és a mozgalmas napokon. Ám addig a pontig nem akarok eljutni (és ezzel elfuserálni a hangulatot), hogy tehetetlenül tajtékzom, mert a gyerek(ek)et nem lehet kirobbantani a gép elől. A karácsonyi bejgli mellé frusztrációt megelőző „digitális” tervvel készülök:

1. Ünnepi szabályok a digitális kütyükhöz!

Karácsonykor és a téli szünetben lazítunk. Én is és a gyerekek is. Hódolunk azoknak a dolgoknak, amikkel szívesen töltjük az időnket. Ha a gyerekek videojátékozni szeretnének, akkor játszhatnak, de ahogy lesz ünnepi menü és menetrend, a kütyüzési szabályokat is a különleges napokhoz igazítjuk. Első nap meg fogjuk beszélni, hogy ki mit szeretne csinálni „kütyüzés” vagy „játék” címszó alatt és megállapodunk a keretekről. Ám őrült tiltások és vasszigor helyett bőségesen készülök közös online és offline programokkal is.

2. Süssünk-főzzünk együtt!

A kedvenc receptjeink mellett biztosan kipróbálunk egy stollen receptet is. De azt még nem döntöttük el, hogy melyik videó alapján fogjuk megsütni. Természetesen lesz mézeskalács is, de nem azért, mert annyira rajonganánk érte, hanem azért, mert a kisebbik fiam élvezi a kiszúrók válogatását és a kisült mézeskalácsok díszítését. Tavaly kaptuk mézeskalács házhoz formát, idén mindenképpen meg kell néznünk, hogyan működik, állítja már hetek óta meggyőződéssel.

5 tipp a téli szünetre, hogy a gyerek kevesebbet gépezzen

3. Tanulni fogunk!

Tudom, egészen szörnyű anyának tűnhetek, amikor arról beszélek, hogy tanulni is fogunk. Ám nem a környezet házi feladatra vagy a helyesírás gyakorlására gondolok, hanem új ismeretek megszerzésére. Nagyobbik fiam elkezdett érdeklődni a fényképezés és a képszerkesztő programok iránt. Valamennyi tapasztalatom van, így az alapokat megmutatom neki, utána pedig közösen fogunk tanulni leírások és videók alapján. De veszek levegőre száradó gyurmát is, hogy ő pedig mutasson nekünk párat a kerámia szakkörön tanult technikákból. Nem mellesleg azt remélem, hogy közben a nagyinak is készítünk egy szuper meglepetést, esetleg a mézeskalácsház formát kipróbáljuk a gyurmával is.

4. Elő a társasjátékkal és a kártyával!

A családi összejövetelek nagyon jók, ám a gyerekek sokszor unják magukat, mert nem tudnak a beszélgetésekhez kapcsolódni és inkább a tabletbe/telefonba bújnak. Játszanak, böngésznek, chatelnek vagy ha mindez nem elérhető, akkor bámulják a tévét.  Az ebéd utáni „szuszogásra” társasjátékokkal és kártyával készülök. A karácsonyfa alá is kerül társasjáték, hogy meglegyen az újdonság varázsa, de a kedvenceink se pihennek. Az UNO-t ovisok és nagyszülők is tudják játszani, a Carcassonne vagy a magyar fejlesztésű Afrikaland izgalmas és változatos játékmeneteket kínál – utóbbiból karácsonyfa alakú pályát is ki lehet rakni -, de egy Jenga torony is lázba tudja hozni az egész családot. Zsírozni még nem tudnak a gyerekeim, anyum megígérte, hogy idén megtanítja nekik.

5. Irány a gyerekek világa!

A gyerekeim állandó kívánsága, hogy többet játsszak velük a kedvenc videojátékaikkal. A téli szünetben erre is sok időt szánok. Inkább kevesebbet és egyszerűbbet főzök, de a közös idők elsőbbséget élveznek. Bár őszintén bevallom, hogy a videojátékozási kedvem igen alacsony, de ilyenkor mindig azzal biztatom magam, hogy 5-10 év múlva mi mindent megadnék, ha ugyanígy ragaszkodnának hozzám. Tehát most kell élveznem, most kell kihasználnom, hogy a digitális világhoz kapcsolódó élményeiket is meg akarják osztani velem. Készülök digitális eszközökön közösen játszható játékokkal is, amelyeket mindannyian először fogunk kipróbálni és a társasjátékok hangulatát várom ezektől a játékoktól. (Hamarosan cikk is érkezik erről, figyeljetek!)

Ha nem is mindent, de mindenből egy picit sikerül megvalósítani, akkor biztos, hogy élményekben gazdag, boldog, vidám lesz a téli szünet és a karácsonyunk. Kívánom, hogy a tiétek is ilyen legyen! Boldog ünnepeket!

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai