5 netes illemszabály, amit mindenképp taníts meg a gyerekednek

5 netes illemszabály, amit mindenképp taníts meg a gyerekednek

Prokee | 2018.02.06 | Olvasási idő: 5 perc
Prokee
44 éves
4 gyerek édesapja

Ugyan a digitális kütyük már óvodás korától kezdve jelen voltak a lányom életében, az internetet egészen mostanáig szinte csak tanulásra és könyvek olvasására használta. A kamaszok körében nélkülözhetetlenné vált közösségi oldalak viszont most, 14 évesen őt is beszippantották, ezért úgy gondoltam, nem árt leülni vele és elbeszélgetni a biztonságos és udvarias felhasználásról. A legtöbb tizenéves ugyanis ész nélkül osztja, címkézi a fotókat, miközben elfelejti, hogy a többi felhasználó is valódi ember, nem pedig virtuális személy. Netikett.

  1. Ne tüntesd fel mások személyes adatait!

Az, hogy nem osztunk meg fotókat másokról, nem szimplán udvariassági vagy biztonsági kérdés, hanem Ptk.-kategória: képmáshoz való jogot sérti ugyanis az például, ha közzéteszünk egy fényképfelvételt a legutóbbi osztálykirándulásról, amelyen Marcsi is szerepel, aki nem kívánt felkerülni az internetre. A személyes adat fogalmába mindemellett beletartozik minden olyan információ, ami az adott személyt jellemzi, rá vonatkozik, vagy vele kapcsolatba hozható. Ilyen adatok például a név, lakóhely, születési hely és idő, telefonszám, iskolai végzettségére, az egészségi állapotra, gyógyszerfogyasztásra, a vagyoni helyzetre, munkahelyre, ismerősökre, barátokra, utazásokra, vásárlásokra és a banki ügyekre vonatkozó adok, és még sorolhatnánk. Ismeretségi körömben nem egy olyan esetről tudok, amikor a gyerek óvatlanul megosztotta egyik társának telefonszámát, akit utána hetekig ismeretlenek zaklattak – ezek után gondoljunk csak bele, mi minden történhet, ha valaki címe kerül illetéktelen kezébe.

Safer Internet Day

Február 6-án tartják a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day), amely az Európai Unió Safer Internet Program keretein belül az internet előnyeire és veszélyeire hívja fel a figyelmet. A 2004-es első rendezvény óta a Biztonságos Internet Nap világméretű eseménnyé nőtte ki magát: idén világszerte mintegy 130 ország naptárában szerepel.

2018-ban a Safer Internet Day a közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet jobb hellyé tegyük egymás számára, és erre megtanítsuk gyermekeinket is. Idén különösen nagy hangsúlyt kap, hogy a digitális világban is tiszteljük egymást. Ezért 2018-ban a SID szlogenje: „Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

  1. Mielőtt valakit megjelölsz egy képen vagy videón, kérd a beleegyezését!

Vannak olyan esetek, amikor viszont nem szükséges a fénykép elkészítéséhez és felhasználásához engedély: az úgynevezett tömegfelvétel esetén, tehát ha az érintettet egy tömeg részeként ábrázolják például sporteseményeken, koncerteken, felvonulásokon. Beleegyezés nélkül viszont akkor sem szabad megjelölni, vagyis tagelni az ismerősöket, ha a maratoni futóverseny szervezőinek oldalán bukkan fel a fotó, amin szerepelnek. Mindenképp egyeztetni kell az érintettekkel, így rengeteg kellemetlen helyzettől tudjuk megkímélni magunkat és másokat is. Ugyan a Facebookon van egy olyan funkció, amely arra szolgál, hogy a lefotózott személynek lehetősége van jóváhagyni vagy elrejteni a megjelölést, de ez nagyon kevés. Mindössze azt szabályozza, hogy a megjelölt kép megjelenjen, illetve ne jelenjen meg az adott egyén idővonalán, ám attól még a címke a feltöltött képen marad, és bárki azonosíthatja a fotó feltöltőjének oldalán.

  1. Csak beleegyezéssel oszd meg mások fotóit és videóit!

Engedély nélkül még abban az esetben sem szabad senkiről megosztani fényképet vagy videót, ha azt az érintett saját maga töltötte fel az internetre. Sőt, akkor is rá kell kérdezni, hogy felhasználható-e a fotója, ha azon nem szerepel az ominózus személy, csak ő készítette. Attól még, hogy valami megjelenik az interneten és bárki számára elérhető, még nem válik közkinccsé. A szerzői jog is kimondja, hogy csakis a szerző engedélyével lehet bármit kezdeni a képpel, amit pedig ő nem engedélyez, azt bizony tilos.

netikett

  1. Tartsd tiszteletben mások eltérő véleményét!

Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, éppen ezért udvariatlanság, és sértő is lehet a saját véleményünket másokra erőltetni. Véleményszabadság van, de ahogyan az utcán sem lépünk oda senkihez elmondani a nézeteinket és állásfoglalásunkat dolgokról, úgy ezt az interneten se tegyük meg.

  1. Igyekezz úgy viselkedni, mint a való életben!

Ahogy a szemtől-szembeni érintkezésnek, úgy a digitális együttélésnek is vannak szabályai: oda kell figyelni a másikra akkor is, ha nem vagyunk egy légtérben, városban, országban, kontinensen. Induljunk ki abból, hogy a való életben sem szoktunk pár mondatváltás után elküldeni senkit melegebb éghajlatra. És nem szokás nekimenni vadidegeneknek vélt vagy valós sérelmekért, őt és a felmenőit szidva. Akkor ezt az interneten se tegyük! Ne feledjük: valódi emberekkel kommunikálunk, nem pedig virtuális egyénekkel.

Olvass további cikkeket hasonló témában!