5 fontos szabály, ha fotót akarsz megosztani a gyerekedről

5 fontos szabály, ha fotót akarsz megosztani a gyerekedről

Tünde | 2018.02.05 | Olvasási idő: 2 perc

A Facebook indulása óta eltelt 14 év, így az akkori babák ma már elég idősek ahhoz, hogy jogosultak legyenek a közösségi oldalak használatára. Ők nem biztos, hogy örülnek annak, hogy szüleik közzétették az interneten az egész gyermekkorukat. Itt az idő, hogy újragondoljuk, mit és hogyan osztunk meg gyermekünkről, avagy a képmegosztás szabályai. Íme, öt szabály, amelyet érdemes végiggondolni, mielőtt a gyerekedről képet osztasz meg az interneten.

  1. Ne posztolj olyan fotót, ami kínos lehet a gyereknek később!

Soha ne ossz meg olyan képet, amelyen a gyermeked megalázó helyzetben van. Lehet, hogy szerinted vicces szerencsétlen helyzetekben lefotózott gyermeked fotóját feltölteni a közösségi oldalakra, de gondolj arra is, hogy a ciki fotó előkerülhet később, kellemetlen perceket okozva a gyereknek. És mint tudjuk, ami egyszer felkerül a netre, az ott is marad! Ne égesd le a gyereked! Csak olyan képeket ossz meg a gyermekedről, amilyennek te is örülnél, ha megosztanának rólad!

  1. Kérj engedélyt, mielőtt más gyermekének a fotóját teszed közzé!

Ha olyan fotót szeretnél megosztani, amelyen saját gyermekeden kívül más gyerek is szerepel, minden esetben kérj engedélyt a szülőtől. És ha ez nem egyértelmű más szülők számára a te gyermeked esetében, hívd fel erre a figyelmüket! (Én a saját gyerekeimtől is engedélyt kérek, mielőtt fotót osztok meg róluk.)

A képmegosztás 5 szabálya

  1. Ne tegyél fel olyan fotót, amelyről azonosítható, melyik iskolába jár a gyerek!

Figyelj arra, hogy semmilyen módon ne lehessen kiolvasni egy képről, hogy pontosan melyik iskolába jár a gyermeked. Kapcsold ki a helymeghatározást és ne jelölj be helyszínt (város) sem.

  1. Ellenőrizd a profilbeállításokat és egyéb frissítéseidet!

Időnként nézd át a közösségi oldaladon a biztonsági beállításaidat (és ha van a gyereknek fiókja, az övét is). Ellenőrizd, hogy a bejegyzéseidet, megosztott fotóidat (és a gyerekét) ki láthatja. Figyelj a biztonságos jelszavakra is!

  1. Soha ne ossz meg olyan fotót, amelyen a gyermeked meztelen vagy hiányos öltözékben (például fürdőruhában) van – privát üzenetben sem!

A babapopsi nem az internetre való! Főleg, ha nem szeretnénk odadobni gyermekeinket a pedofiloknak.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai