10 cikk, amit a Digitális Család olvasói szerint minden szülőnek olvasnia kell!

10 cikk, amit a Digitális Család olvasói szerint minden szülőnek olvasnia kell!

Myreille | 2019.01.02 | Olvasási idő: 3 perc

A digitális világ életünk mindennapi része, szó szerint ott van a kezünkben. És ott van gyerekeink kezében is. Ám attól függetlenül, hogy a gyerekek természetes magabiztossággal használják a digitális eszközöket, a szabályokat és kereteket nekünk, szülőknek kell felállítani, és nekünk kell megtanítani a digitális eszközök és az internet biztonságos használatát is. 2018-ban sokat írtunk erről a témáról, ezek a toplistás cikkek biztonság kategóriában:

10. Az első, saját okostelefon meghatározó pillanat a gyerek és a szülő életében is. Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértővel arról beszélgettünk a Felkészültél, hogy saját mobilja legyen a gyerekednek? cikkünkben, hogy mi mindent kell a szülőknek átgondolni és megbeszélni egymással valamint a gyerekeikkel is, mielőtt a gyerekek a telefont használni kezdik.

9. A magyar családokban a gyerekek 91 százaléka használ okostelefont, tabletet vagy számítógépet. Így már nem az a kérdés, hogy a gyerekeink kezébe adjuk-e a digitális eszközöket, hanem az, hogy mindezt hogyan tesszük meg. Mire kellene figyelnünk, ha a gyerekünk kütyühasználatát szabályozzuk? Ehhez a témához kapcsolódik az egyik legfrissebb cikkünk, amelyben is a családi szokásokhoz igazítható letölthető, nyomtatható Családi digitális házirendet is megosztottunk.

8. 2018 egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a WHO első alkalommal vette fel a mentális betegségek listájára a videojáték-függőséget. Ennek apropóján Tóth Dániel, pszichológus A gyerek szeret videojátékokkal játszani. Aggódjon a szülő? cikkében járta körül a videojátékozás és a függőség témáját.

7. Igyekszünk lépést tartani a gyerekeinkkel, és fontos, hogy képben legyünk, milyen programokat, appokat használnak. A Snapchatet sok gyerek használja, de kevés szülő ismeri, ezért készült az Ezekre figyelj, ha Snapchatel a gyerek! cikkünk. Te képben vagy a Snapchatről?

10 cikk, amit a Digitális Család olvasói szerint minden szülőnek olvasnia kell!
6. Amikor gyerekek digitális életéről beszélünk, nem mindegy, hogy milyen korú gyerekekre gondolunk és hogyan szabályozzuk a hozzáférésüket a digitális eszközökhöz. Milyen veszélyei vannak a digitális világnak bölcsődés-óvodás korban? a „milyen veszélyei vannak”-sorozatunk nyitó cikke fontos támpontokat ad a szülőknek.

5. Sok szülő érzi úgy, hogy a mai kamaszok kezében örökké ott az okostelefon és ott „élik az életüket”. Egész nap az okostelefonon lóg a gyerekem! című cikkünkben Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértővel azt beszéltük át, hogy el lehet-e tiltani a kamaszokat az okostelefonozástól és a szülőknek milyen eszközeik vannak arra, hogy a gyerekük telefonhasználatát szabályozzák.

4. A képfeltöltés szabályai akkor is érvényesek, ha a szülő oszt meg képet önmagáról vagy a családjáról és akkor is, ha a gyerek. Az 5 fontos szabály, ha fotót akarsz megosztani a gyerekedről cikkünk azoknak a szülőknek is okozhat meglepetést, akik úgy gondolják, minden esetben megfontoltan járnak el.

3. Hol a határ a szórakozás és a függőség között? Saját gyerekkorunkhoz képest a gyerekeink rengeteg időt töltenek a képernyő előtt. De amikor mi gyerekek voltunk, még csak tévé volt otthon és az okostelefont elképzelni se tudtuk. Dr. Demetrovics Zsolt addiktológussal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával arról beszélgettünk, hogy Kell-e félnünk az online függőségektől?

2. A Ne dobd oda a gyereked a pedofiloknak! Figyelj a fotófeltöltésekre! című cikkünk állandó hivatkozási alap nekünk is és Matusek M. Zsuzsanna szakértőnknek is, mert a mindennapok azt bizonyítják, nem beszélhetünk elég sokat arról, hogy milyen típusú képek sodorhatják veszélybe a fiatalokat.

1. A legtöbb szülőnek fogalma sincs arról, hogy mi történik a gyerekekkel videojátékozás közben és milyen hatással lesznek az életére ezek a játékok. Az aggódás állandó. Dr. Fromann Richárd, szociológus, a JátékosLét kutatás vezetője a Videojátékozik a gyerek? Mire figyeljen a szülő? cikkben egyfajta iránytűt ad a szülőknek a videojátékok világához.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai